Písek žije ode dneška experimentálním divadlem

Písek - 51. ročník celostátní přehlídky experimentujícího divadla Šrámkův Písek právě začal. Diváci zhlédnou třicítku představení na sedmi scénách. Do Písku už dnes přijela většina ze zhruba 150 účinkujících. Rozpočet přehlídky činí asi půl milionu korun.

Program je sestaven z inscenací doporučených z deseti krajských postupových přehlídek. Letošní 51. ročník Šrámkova Písku vpodvečer zahájila Hana Voříšková pohádkou O zlaté rybce, divadélkem na místě modelovaném z hlíny v dětské vaničce. Neméně zajímavým experimentem bude třeba sobotní představení v podání souboru Triarius z České Třebové - Orangutan v továrně, které se bude odehrávat v kleci v kostele. V té budou i diváci.

Program letošního Šrámkova Písku je mimořádně bohatý, obsahuje více než 30 představení - inscenací, vystoupení či divadelních projektů. Diváci zhlédnou mimo jiné Divadlo Continuo, které v městě na Otavě pět dnů připravovalo projekt Now? či Brněnské HaDivadlo, které do Písku jezdilo ještě jako amatérský soubor a které se postará o nedělní závěr spolu s kapelou Ty syčáci.

  • Divadlo DNO / Idolls zdroj: Diva-dlo Dno
  • Divadlo Kámen / Ras al Chajma zdroj: Divadlo Kámen

První ročníky Šrámkova Písku byly věnovány dětskému divadlu, později přešly ke studentskému a následně alternativnímu a experimentálnímu divadlu. Největší slávu přehlídka zažívala za dob herce Ivana Vyskočila, kdy se hrálo takřka tajně a o inscenace byl ohromný zájem. Nyní se přehlídka snaží přiblížit divákovi v nejrůznějších prostorách a částech města. Na více než půlmilionové náklady radnice přispěla 350 000 korunami.