Poprvé byla udělena Literární cena Arnošta Lustiga

V rámci právě skončeného Mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 2012 se uskutečnilo poprvé předání Literární ceny Arnošta Lustiga. Vyhlášení ceny proběhlo v rámci udílení Výročních cen vydavatelství Mladá fronta. Literární cenu Arnošta Lustiga uděluje vydavatelství Mladá fronta a.s. a dědicové Arnošta Lustiga. Cenu předala Eva Lustigová, dcera Arnošta Lustiga, českému spisovateli Pavlu Bryczovi za jeho knihu Tátologie aneb rady pro začínající tatínky, kteří nechtějí brzy skončit.

V současné době vydává Mladá fronta dotisk Tátologie a Pavel Brycz chystá také pokračování. 

Anotace knihy: Každý autor chce psát knihy, které mají hlavu a patu. A aspoň jednou za život napsat i takovou, která má koule. Tátologie dosáhla vysoké laťky: má hlavu, patu i koule. A dává báječné rady všem tatínkům, kteří také mají všechny tři náležitosti na správných místech. Jak mít dost odvahy k nezodpovědnosti vůči šéfům a spát v práci? Jak se zachovat, když přežijete s dětmi celý nekonečný večer a ve dvě ráno vás budí opilé pohihňávání bytosti, kterou milujete, ale jež má jednu nohu o dost kratší, protože si urvala jehlový podpatek, když stoupla ve tmě do kanálu? A jak uživit rodinu v éře hypotečního otroctví, i když si na vás nevzpomněly s úřadem ombudsmana České dráhy? Toto a mnohem víc obsahuje kniha, která ani ženám nebude rozhodně cizí. Vždyť některé tátologické rady už znají z Maminky, časopisu, který četly v těhotenství, když ten jejich se ještě ládoval okurkami a nedovedl si představit, že se smíří nejenom se svým otcovstvím, ale dokonce i se svým vlastním tátou.

Eva Lustigová (uprostřed) předala Literární cenu Arnošta Lustiga spisovateli Pavlu Bryczovi (vpravo)
Zdroj: ČT24/Mladá fronta

Od roku 2005 vyšlo v divizi Knih vydavatelství Mladá fronta 20 Lustigových děl. V červnu vyjde nejnovější kniha o Arnoštu Lustigovi z pera jeho dcery Evy Tvoje slza, můj déšt, která bude také obsahovat DVD stejnojmenného dokumentárního filmu. Premiéra filmu bude 30. června 2012 na mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.