Česká kultura na LOH jako téma

Praha/Londýn - Celá sezona Českého centra Londýn Czech Open 2012 v dějišti letošních letních olympijských her slaví původní olympijskou myšlenku propojení sportu a umění z počátku minulého století, kdy byly udělovány medaile i v olympijských soutěžích v malbě, architektuře, hudbě, poezii a sochařství. Program sezony se soustředí na londýnskou čtvrť Islington, která bude během LOH hostit Český dům, otevřený během her jak českým, tak londýnským fanouškům. Czech Open 2012 představuje v Londýně projekty a tvorbu mnoha desítek českých a britských umělců s tvůrčím zapojením londýnských i českých dětí, zahrnuje charitativní projekt, příležitosti pro představení českého designu a architektury, prezentaci památek UNESCO atd.

„Londýn se na hry chystá od roku 2005. Celé léto tu bude jedním velkým festivalem sportu, kultury a kreativní otevřené metropole. Czech Open 2012 v sobě spojuje nadšení a otevřenost londýnských obyvatel a umělců a kreativitu, vtip a umění českých tvůrců v programech, které jsou součástí prestižních londýnských festivalů. Až nás překvapilo, s jakou pozitivní odezvou a podporou se setkala tato olympijská a kulturní iniciativa u téměř všech oslovených umělců a partnerů jak v Londýně, tak v Islingtonu. Chuť a ochota zapojit se a stát se součástí takovéto oslavy byla obrovská,“ prohlásil ředitel Českého centra Londýn Ladislav Pflimpfl.

Coal and Steel

Program zahrnuje například mezinárodní putovní skupinovou výstavu špičkových českých a britských výtvarníků Coal and Steel, kterou byla zahájena výtvarná kapitola české kulturní sezony Czech Open 2012. Výstavu doprovází i mimořádný charitativní a aukční projekt. Kolekce se představí v červnu i v Praze a ozdobí Český dům během LOH.

Rozhovor s Ladislavem Pflimpflem (zdroj: ČT24)

„Výstava Coal and Steel přináší spojení nebývale silného zastoupení české a britské současné výtvarné scény. Téma Kupkova modernismu a účast téměř čtyř desítek umělců pracujících s mnoha médii vč. laureátů či autorů nominovaných na Cenu Jindřicha Chalupeckého a britskou vysoce prestižní Turner Prize přináší výjimečnou konfrontaci a unikátní sbírku inspirací a kreativních idejí,“ dodal Ladislav Pflimpfl.

Disorient Express London–Prague

Pro Czech Open 2012 a výstavu Coal and Steel vznikla unikátní kolekce více než tří desítek modelových vagónků vyrobených legendární britskou hračkářskou firmou Hornby pro projekt s titulem Disorient Express London–Prague. Zhruba čtvrtmetrové osobní vagónky individuálně výtvarně pojali oslovení britští a čeští výtvarníci a vznikl tak devítimetrový vlak, jehož vagony jsou skutečnými miniaturními origiálními uměleckými díly. Projekt vyvrcholí veřejnou aukcí vagónků v Českém domě během olympijských her, jejíž výtěžek podpoří Access to Sports, charitativní organizaci se sídlem v Islingtonu, Londýně, které poskytuje příležitost ke sportovní kvalifikaci pro sociálně znevýhodněnou mládež.

Namalujte olympiádu!

K příležitosti LOH 2012 a české kulturní sezony Českého centra Londýn Czech Open 2012 připravila Česká škola bez hranic v Londýně desetiminutový animovaný film využívající podklady ztvárněné 180 dětmi z Londýnské čtvrti Islington a z České školy bez hranic. Děti ve věku 3–13 let, které se projektu účastnily, vytvořily pod vedením Zuzany Jungmanové z České školy bez hranic podklad pro film během více než 50 workshopů mezi lednem a březnem 2012.

Film je tematicky inspirován antickými legendami a příběhy olympijských atletů, které byly vypodobeny na antických řeckých vázách. Příběh nám představí pět zvířátek žijících poblíž Britského muzea v Londýně, která se rozhodla vytvořit si vlastní olympijské hry, aby tak pomohla splnit sen malé holčičce, která nemůže navštívit skutečnou olympiádu. Londýnská premiéra filmu proběhne 10. června.

Graffiti v londýnské čtvrti Islington
Zdroj: ČT24/České kulturní centrum v Londýně

Do 8. srpna mohou návštěvníci Londýna vidět i sérii tří nových velkých graffiti dvou českých a jednoho místního umělce, která jsou inspirována olympijskými hrami a malbou Amorfa Franiška Kupky z roku 1912, která inspirovala vizuální styl českého týmu pro LOH 2012. Graffiti jsou umístěna ve veřejném prostoru na frekventované hlavní pěší stezce z Islingtonu směrem k olympijskému komplexu.

Nad rámec akcí v samotné čtvrti Islington uvádí londýnské České centrum i české umělce v programech, které jsou součástí londýnských festivalů a programů Cultural Olympiad. Kateřina Šedá uvede v červnu svůj workshop pro veřejnost v rámci Wide Open School v Hayword Gallery na břehu Temže jako jeden z více než stovky umělců, kteří pro zájemce z řad amatérů i profesionálů nabídnou své mistrovské kurzy. O dva týdny později se Sylva Fischerová setká s dalšími dvěma stovkami básníků na Poetry Parnassus, týdenním programu pro básníky všech národů, soutěžících na letošních LOH. Southbank Centre uvede v červenci během festivalu New Music 20x12 premiéru opery Zátopek, která ve 12 minutách přinese interpretaci Zátopkova legendárního běhu z londýnské olympiády v roce 1948 společně s dalšími jedenácti novými krátkými operami. Česká divadelní škola bude zastoupena i na rozsáhlém World Shakespeare Festivalu. České centrum navíc uvádí v British Film Institute retrospektivu věnovanou Jiřímu Trnkovi a jako součást London Festival of Architecture přináší spolu s Royal Institute of British Architects výstavní a přednáškový program slavící znovuotevření vily Tugendhat v Brně.

Vydáno pod