Bydžovská a Kraus jsou dětské hvězdy na zlínském chodníku

Zlín - Herci Zuzana Bydžovská a Jan Kraus mají své hvězdy na chodníku slávy dětských filmových hvězd ve Zlíně. Dlaždice se svými jmény odhalili dnes v rámci filmového festivalu pro děti a mládež. Vzpomněli také na režisérku filmů pro děti Věru Plívovou-Šimkovou, která dnes slaví 78. narozeniny a se kterou oba natáčeli. „Mám ve velké úctě historii českého dětského filmu a paní Plívovou-Šimkovou,“ uvedl Jan Kraus.

„Plívová a Forman jsou pro mě dva velikáni českého filmu, měli filmy vždy autentické a české, a proto se stali světovými. Patent na český film se jaksi vytratil, to mě mrzí a doufám, že se zase objeví,“ řekl Kraus.

Bydžovská zavzpomínala na natáčení filmu Přijela k nám pouť, který na začátku 70. let s Plívovou-Šimkovou natáčela. „Byly to nádherné prázdniny mezi mojí šestou a sedmou třídou, hezky se o nás starali,“ řekla Bydžovská, která má ráda animované filmy, televizi ani projekce v kině však moc nesleduje.

Jan Čenský, Zuzana Bydžovská a Jan Kraus
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Odhalování hvězd na chodníku slávy již sedmým rokem pořádá Nadační fond Kapky naděje. Jeho prezidentka Vendula Auš Svobodová dnes také navštívila dětské oddělení zlínské nemocnice, kde předala nový inkubátor za více než 200 tisíc korun.

„Inkubátor bude sloužit dětem do osmi kilogramů váhy, které mají dýchací onemocnění a potřebují kyslík, zvlhčování vzduchu a zahřívání. Vyhovuje dětskému oddělení, protože je v něm více prostoru než v jiných inkubátorech a můžeme v něm proto pečovat i o větší děti. Takový přístroj nám chyběl,“ uvedla primářka dětského oddělení Lucie Svitálková.

Hurdová-Woodová: Kvalita filmů je velmi vysoká

Na festival míří také hosté ze zahraničí. Mladá britská herečka Rachel Hurdová-Woodová, která patří letos k nejvýznamnějším zahraničním hostům zlínského filmového festivalu, zatím viděla coby porotkyně v kategorii evropských debutů tři snímky. Jejich kvalita byla podle jejích slov velmi vysoká. „Zatím jsem moc spokojená,“ uvedla. Jednadvacetiletá herečka se proslavila zejména rolí ve snímku Parfém: Příběh vraha z roku 2006, ve kterém se nezalekla ani otevřených erotických scén.

Rachel Hurdová-Woodová
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

„Jsem celkem otevřená vůči čemukoliv, jen v tom musí být určitá noblesa,“ říká herečka, která si filmy, ve kterých bude hrát, vybírá podle témat, nikoliv podle honoráře. „Zatím nemám rodinu, takže nejsem nucená dělat něco pro peníze, chci si vždy vybírat podle témat,“ uvedla Hurdová-Woodová, kterou coby jedenáctiletou přivedla na první konkurz její matka. Jako malá přitom vyrostla na klasických filmech z produkce Walta Disneyho.

Herectví ji prý velmi baví. „Objevujete sama sebe, nacházíte v sobě nové vrstvy, lidé mají tendenci hrát si na ostatní, je to vzrušující,“ poznamenala.

Herečka si pobyt na festivalu užívá. Coby milovnice zvířat navštívila také zlínskou zoologickou zahradu. V České republice je podruhé, před čtyřmi lety již natáčela v Praze. Hurdová-Woodová debutovala ve snímku Peter Pan z roku 2003, hrála také ve filmu Dorian Gray, naposledy ve fantazijním snímku Poslední z Furlongů.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)