Na Den ČT do Zlína přijeli Micimutr i Mimozemšťan

Zlín - Den České televize je pravidelně součástí Zlín Film Festivalu. Nechyběl ani na 52. ročníku této mezinárodní přehlídky filmů pro děti a mládež. Program zajistil, že se nenudily děti, mládež ani jejich rodiče. Kromě setkání s tvůrci pořadů anebo vyřádění na atrakcích se mohli více ozvědět také o nových projektech, které Česká televize pro dětské diváky připravuje.

Na náměstí Míru je připraven celodenní zábavní program, který zahájil moderátor Kouzelné školky Michal Nesvadba. „Doba se zrychlila a i já se tím musím inspirovat a musím být víc zkratkovitý. Mám malého špuntíčka, je mu dva a půl roku, takže inspiraci mám doma, co vidím na něm, tak rád použiju i v televizi,“ prozradil o přípravě svých pořadů Nesvadba před vystoupením ve Zlíně. 

Z celovečerní tvorby připoměla ČT filmovou pohádku Micimutr za účasti herců a tvůrců. „Pohádky přežívají především v televizi, v kinech jsou hned pryč. Jestli budou chtít diváci vidět tu pohádku každé Vánoce, prověří ale až čas,“ poznamenal režisér snímku Vít Karas. „Připravujeme novou pohádku O pokladech,“ prozradil zároveň, „půjde opět o výpravný příběh, skvěle obsazený, zahraje si v něm Karel Heřmánek, Jan Budař, Pavel Liška či Tomáš Töpfer. Je o Bořivoji Hájkovi z Hájku, kterého hraje padouch David Švehlík, což je mimochodem jeho první záporná role. Hledá poklad, ale neví, trouba, že to, co je v životě nejdůležitější, není zlato, ale láska.“ Vidět by pohádku měli diváci na Vánoce.

Ve Zlíně Karas spolu s hercem Ondřejem Novákem a drakem pokřtili DVD s Micimutr, přichystaná byla  i autogramiáda a soutěže. Soutěžit budou mohli děti také se vzdělávacím pořadem ČT Záhady Toma Wizarda. Jeho moderátor Jan Adámek byl  již tradičním průvodcem Dnem České televize. Moderování si mohli vyzkoušet děti i s tvůrčím štábem týdeníku Zprávičky.

„Zlínský festival je pro Českou televizi důležitý proto, že je věnován dětem a mládeži. Děti jsou totiž velmi důležitou diváckou skupinou, kterou chce Česká televize stále více oslovovat, a to nejenom na svých standardních kanálech. Rádi bychom totiž, nejlépe na konci tohoto roku nebo v průběhu roku příštího, spustili specializovaný dětský kanál,“ informoval v souvislosti s festivalem generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Další projekt z dílny ČT, s nímž se mohli návštěvníci na festivalu seznámit, byl Mimozemšťan. „Je to film na pomezí žánru hororu a komedie. Vypráví o devítiletém klukovi a o tom, co se stane, když svět počítačových her, které rád hraje, vstoupí do života. Z kluka, který do té doby v rámci hry monstra pronásleduje, se najednou stane tím, který je pronásledován,“ představila krátkometrážní snímek Karla Janáka Barbara Johnsonová z Centra tvorby pro děti a mládež ČT. Režisér filmů Snowboarďáci nebo Ať žijí rytíři! je členem hlavní poroty festivalu.

Den ČT na 52. Zlín Film Festivalu
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

Johnsonová se rozpovídala i o rodinném seriálu sitcomového typu, který Centrum tvorby pro děti a mládež natáčí. Uveden bude pod názvem Mazalové. „Komediální seriál vypráví o strašidlech, které žijí na hradě celkem poklidným životem do té doby, než si hrad koupí nesnesitelná rodiny Mazalů s dvěma dětmi. Zajímavé je, že strašidla mají lidštější vlastnosti než lidé, kteří se nikdy nepolepší,“ podotkla Johnsonová.

V roli strašidel uvidí diváci Pavla Kříže jako bezhlavého rytíře, Janu Bernáškovou jako bílou paní, vodníka Dušičku hraje Luděk Sobota a alchymistu Matouš Ruml. Dění na hradě komentuje kouzelné zrcadlo Leopold hlasem Miroslava Táborského. Mazalovy ztvární Jan Hrušínský a Mahulena Bočanová.

Odpoledne byla na programu Kouzelnická show Jiřího Hadaše i představení nového koprodukčního filmu ČT Tady hlídám já, který do kin vstoupí 31. května. „Děti i dospělí se během filmu smáli, a vzhledem k tomu, že tento film má být rodinnou komedií, tak jsem byl opravdu rád,“ byl po festivalové projekci potěšen z publika režisér Juraj Šajmovič ml.

Film doprovodila soutěž o nejhezčí obrázek na téma pes – nejlepší přítel člověka, který ve snímku hraje jednu z hlavních rolí. Odpolední program završilo setkání s herci a tvůrci z původní pohádky ČT Tajemství staré bambitky, soutěže, autogramiáda a písničky z pohádky v podání Coro Piccolo a herečky Kamily Janovičové završí odpolední program.

Po celý Den ČT se návštěvníci mohli setkat s postavami z večerníčků v nadživotní velikosti, třeba Maxipsem Fíkem, Křemílkem a Vochomůrkou, Bobem a Bobkem i samotným Večerníčkem. Bohatou programovou nabídku doplní zábavné atrakce (skákací hrady, nafukovací atrakce, skluzavky, pískoviště pro nejmenší) i malování na obličej.

Ve čtvrtek 31. května 2012 se uskuteční koncert ČT, kde zazní hudba z rodinného sedmidílného seriálu 4teens, který měl na Jedničce premiéru vloni na jaře. Vystoupí kapela Charlie Straight, její frontman Albert Černý a basista Jan Cienciala složili společně hudbu i ústřední píseň Scool Beauty Queen. Černý si také zahrál roli Alberta, zpěváka školní kapely.

O festivalovém dění Česká televize, která je hlavním mediálním partnerem, informuje ve svých zpravodajských i kulturních pořadech, zprávy a zajímavosti přináší denně ČT2 ve Zlínských festivalových vteřinách. Dvojka také 2. června odvysílá od 20:00 Zlínský festivalový galavečer 2012, kdy budou uděleny ceny vítězným snímkům a zazní slavné české filmové melodie.