„Nevinné lži“ v ČT bez následků nezůstanou

Praha – I malá lež může způsobit velké potíže. O osobních problémech i společenských fenoménech vypovídá série televizních filmů, které připravuje Česká televize. Uvádět je bude pod společným názvem Nevinné lži. Právě ty jinak samostatné snímky spojují.

„Nevinná lež je něco, co se může zdát banální. Většinou vyplývá z neschopnosti nebo nechuti říct pravdu sobě či svému okolí. Když taková vypuštěná lež začne žít svým životem, může se rozrůst do nečekaných souvislostí, které dokáží převrátit život naruby. Ne nutně vždycky špatně,“ popsala spojující motiv filmové série producentka Tereza Vrábelová.

Každý z filmů – vzniknout by jich mělo osm až deset – natáčí jiný tvůrčí tým. Režie se ujmou například Alice Nellis nebo Martin Dolenský, z herců se mohou diváci těšit na Aňu Geislerovou, Terezu Voříškovou, Danielu Kolářovou nebo Marka Taclíka. I témata jednotlivých příběhů se různí. „Hledání skutečné role muže v dnešní společnosti, příběh tří kluků, kteří se chtějí zbavit fyzikáře, a proto ho nařknou ze sexuálního obtěžování,“ prozradila zápletku některých z nich Vrabelová. „Teď jsme dotočili film, kde postava, kterou hraje Aňa Geislerová, není připravena na mateřství. Neví přesně proč, ale než to zjistí, tak to není schopná přiznat svému okolí, čímž si hodně zamotá život.“

V současné době se točí snímek s pracovním názvem Iris rebeluje v režii Martina Dolenského. „Je to film o mediální manipulaci. Michal Suchánek se tváří jako sedmnáctiletá rebelka na internetu a posléze i v médiích,“ dodala Vrabelová. Spolu se Suchánkem, který se divákům představí ve vážné, nikoli komické roli, jak by možná mohli očekávat, se před kamerou objeví Tereza Voříšková, Martin Hofmann a také Tereza Brodská.

Tu čeká ještě jedno natáčení v srpnu. Ve snímku zatím nazvaném Chromozom Y, jehož režisérkou je Vrabelová, jí připadla hlavní role. „Lesbičky, která se snaží uměle vytvořit rodinu,“ doplnila Brodská.

Moje malé tajemství - O ženě, která přistoupila na hru „všichni musíme mít dítě“, aniž by měla docela jasno, jestli o mateřství stojí.

Iris rebeluje - Čtyřicetiletý novinář vydává na internetu blog jako sedmnáctiletá teenagerka. Z původně nevinné recese se stane ale velká fiktivní hra, která mu může zničit profesní i osobní život.

Zítra bude jasno – Romantická komedie o meteoroložce, která se na čas stane rosničkou a atraktivní celebritou, ale láska ji zase vrátí tam, kam vždycky patřila.

Druhý dech – Civilní film o vysokém manažerovi, který náhle přišel o zaměstnání, ale není to schopen přiznat.

Lež má rozbité auto – Romantická komedie o nezodpovědném floutkovi a pesimistce, kteří se navzájem polepší.

Kukačka – Psychologický film o muži, který zjistí, že jeho milovaná holčička není jeho.

Macho – Černá komedie o muži, který se na stará kolena konečně zamiloval.

Chromozom Y – Civilní film o lesbických rodinách, které si myslely, že muže nepotřebují.

První film z cyklu Nevinné lži chce Česká televize odvysílat na jaře 2013.

Rozhovor s Terezou Brodskou a Terezou Vrabelovou (zdroj: ČT24)