K čemu všemu slouží fontána předvádějí Bängditos

Praha - Neobvyklé divadelní představení spojuje herectví, vodní i pyrotechnickou show. Bängditos Theater z německého Hamburku přijel do Prahy s inscenací, jejímž tématem je slavnostní spuštění fontány. Představení s názvem Überfluss se odehrává na konstrukci připomínající městskou kašnu, kterou tentokrát postavili na náměstí Jiřího z Poděbrad.

„Fontána se měla stát magickým centrem městských atrakcí, místem pro setkávání. Oficiální hosté jsou už zde, občané očekávají událost s bezdechým napětím. Každý okamžik ceremoniálu byl předem přesně naplánován. Při spouštění podivné fontány do provozu však rozpoutají tři aktéři ztřeštěnou podívanou. Ohromná mašinérie se střetává s lidskou snahou ovládnout techniku,“ píše se v anotaci k představení. 

Soubor si vybírá zajímavé městské lokality po celém světě, kam svou show zasazuje. V Čechách již vystupovali Bängditos v Plzni na mezinárodním festivalu Divadlo. „To nejzajímavější místo nás teprve letos čeká. Pojedeme do Jižní Koreje, kde budeme celý týden naše představení hrát,“ informoval vedoucí souboru Bängditos Tom Lanzki. 

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Soubor Bängditos pracuje hned s několika žánry a elementy. Spojují groteskní komiku, vodu, pyrotechniku a zapojují do hry diváky. „Nejtěžší bylo naší kašnu postavit a zjistit, jestli to, co na ní předvádíme, konstrukce vydrží a spojit právě všechny tyto elementy dohromady,“ upozornil Lanzki. 

Co přesně diváky čeká, nevěděli do poslední chvíle ani samotní organizátoři akce Žižkov sobě, v jejímž rámci soubor vystoupil. „My jsme viděli fotky z představení, věděli jsme, že je to vodní a světelná show. Něco jsme zahlédli na YouTube, ale jaký je skutečný celek, jsme doopravdy neznali,“ přiznala pořadatelka Žižkov sobě Eva Kociánová. 

Soubor Bängditos překvapil i samotné diváky, někteří odcházeli domů trochu navlhlí, přesto s úsměvem na tvářích.

Vydáno pod