Výstava dětských výtvarných děl začala v Lidicích

Lidice - V Lidické galerii byly předány medaile 67 nejlepším dětským výtvarníkům z ČR a vybraným oceněným ze zahraničí. Letos přijely dvě medailistky z lotyšské školy Riga Juglas Vidusskola a devět dětí z turecké školy Kocaeli Bahcesehir Koleji, jejichž práce získaly nejvyšší ocenění - Cenu poroty 40. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2012.  Nová expozice představuje všech 1 400 oceněných prací od dětí z 64 zemí světa. Téma letošního ročníku Divadlo - Loutka - Pohádka bylo zvoleno na počest 100. narození Jiřího Trnky. Letošního ročníku se zúčastnilo 26 064 dětí z 67 zemí celého světa.

Některé děti nebo školy, například z ČR, Lotyšska, Ruska, Malajsie nebo Japonska, se soutěže zúčastnily vytvořením různých loutek, marionet, stínového divadla nebo maňásků. „Zajímavé jsou také práce dětí z exotických zemí, protože jsou úplně jiné než práce našich dětí,“ poznamenala vedoucí Lidické galerie a kurátorka dětské výstavy Ivona Kasalická. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice je jednou z nejstarších a největších výstav dětského výtvarného projevu na světě. Byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. 

Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie se stala dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli u nás, ale doslova v celém světě. V posledních letech do výstavy přichází pravidelně přibližně 25 000 velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 60-70 států, včetně exotických zemí, jako jsou Čína, Japonsko, Filipíny, Indie, Keňa, Malajsie, Srí Lanka nebo Zimbabwe.

Z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice 2012
Zdroj: ČT24