Galerie Langhans vítá Člověka v tísni

Praha - Humanitární organizace Člověk v tísni a Langhans Galerie Praha spojily své síly. V prostorách (teď už někdejší) výstavní síně vytvořily multifunkční centrum pro světové, vzdělávací a kulturní aktivity. Slavnostní otevření sálu proběhne již dnes večer.

Langhans - Centrum Člověka v tísni, tak zní oficiální název nově vzniklé spolupráce. Centrum by se chtělo zaměřit na tematiku zabývající se tolerancí, solidaritou, humanitární i rozvojovou pomocí. Výčet zamření neminul ani hesla „svoboda“ a „demokracie“ v českém i celosvětovém kontextu. 

Organizátoři si od utvořeného centra hodně slibují. Chtějí z něj vytvořit pojem v místě pro setkávání, diskuzí a výuky. Mimo jiné hodlají k činnosti svými aktivitami vyburcovat různé skupiny domácích i zahraničních projektů. Člověk v tísni staví centrum na svých dlouholetých zkušenostech v rámci realizace akcí všeho druhu. 

Důležitou složku celé galerie dotvoří i bohatá videotéka dokumentárního festivalu Jeden svět, nebo dokonce vlastní knihovna.   

Člověk v tísni
Zdroj: ČT24/Společnost Člověk v tísni

Již v tomto létě se budou moci návštěvníci osvěžit nápoji z místní kavárny. S provozem restaurace paralelně proběhne i výstava fotografií či artefaktů oslavující dvacetileté působení Člověka v tísni na humanitárním poli. Tato exhibice symbolizuje jen první ochutnávku řádného programu, jenž naplno odstartuje na podzim letošního roku. 

Langhans Galerie do této doby sloužila coby neziskový výstavní prostor pro moderní a současnou fotografii. S Člověkem v tísni nekooperuje poprvé. Právě zde totiž každoročně probíhá výše zmíněný filmový festival Jeden svět. Na spolupráci se dohodly obě společnosti poté, co Langhans po osmi letech pozastavila svou činnost, avšak s upozorněním, že prostory budou nadále využívány ke kulturním akcím.

Vydáno pod