Colours of Ostrava obléká nový kabátek

Ostrava – Populární festival Colours of Ostrava se stěhuje do nového. Loňský areál Ivana Prokopa vymění za unikátní prostory Dolních Vítkovic, které mají za sebou jen několikaměsíční rekonstrukci. Organizátoři předesílají, že je okolí plynojemu výjimečným místem, které žádný jiný festival nenabídne.

Den D se blíží - 42 dní a 3 hodiny. Tolik času zbývá pořadatelům na přípravu čtyřdenní masové akce. Do Ostravy se sjedou statisíce hudebních fanoušků. Značnou návnadou jsou totiž velká jména interpretů, kteří přislíbili účast na letošní druhý červencový víkend. 

Hlavním lákadlem je bezesporu kanadská písničkářka Alanis Morissette, jazzový zpěvák Bobby McFerrin, soulová Francouzka Zaz či rocková banda The Flaming Lips. Jediným hříšníkem, jež účinkování nakonec odvolal, byla zpěvačka Björk. Nahradí ji formace Infected Mushrooms a Mogwai

Větší prostor u hlavních venkovních scén, stanové městečko s vlastním parkováním a celkové navýšení počtu parkovacích míst nebo zkvalitnění služeb hygieny a dalších služeb. Prostory Dolních Vítkovic nezůstanou, jak je vidět, nevyužity. Evropsky památkově chráněný areál bývalého dolu, železáren a hutí se před časem proměnil v ostravskou kulturní modlu a snaží se fungovat naplno. 

Návštěvníkům festivalu tentokrát odpadne neustálé probíhání mezi oběma hlavními pódii. Nehrozí ani potíže s lávkou přes řeku, která v případě zvýšení hladiny řeky pozbývala svého účelu. A ačkoliv vede do centra města krátká cesta veřejnou dopravou (konkrétně tři zastávky), nový areál omezí nadměrný hluk linoucí se v nočních hodinách do obyvatelných částí Ostravy. 

Dolní Vítkovice poskytnou travnaté plochy, ale i zastavěné vnitřní prostory. Ty se hodí hlavně divadlu, diskuzím, filmům a jednotlivým workshopům s umělci. V případném dešťovém období návštěvníci jistě ocení i betonové plochy pod pódiem. 

Součástí letošního ročníku bude i bezbariérový přístup vozíčkářům nebo kvalitnější servis zrakově postiženým. Colours nabídnou i zvýhodněné vstupy či ubytování. Stavba celého areálu bude uzpůsobena tak, aby postiženým vyhovovala.