Z Nového Světa do celého světa putuje sklo už 300 let

Praha – Historii českého skla přibližuje na výrobcích z produkce harrachovských skláren výstava Z Nového Světa do celého světa, která je k vidění v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu. S prací sklářů z Nového Světa v Krkonoších se mohou lidé potkávat už tři sta let.

Nejstarší písemná zmínka o harrachovské huti pochází z roku 1712. Dnes, stejně jako před třemi stoletími, se zde sklo vyrábí původní technikou. Mění se jen vkus těch, kteří ho používají. „Je zřetelné, že zatímco osmnácté století se vyžívalo ve zdobnosti, dnes směřujeme spíše k naprosté jednoduchosti,“ poznamenal k proměně sklářských výrobků kurátor Jan Mergl ze Západočeského muzea v Plzni, které na výstavě spolupracovalo.

Autoři se pokusili v Uměleckoprůmyslovém muzeu zprostředkovat souhrnný, několikaletým výzkumem podložený uměleckohistorický pohled na mnohotvárnou produkci harrachovské sklárny v průběhu všech etap jejího výtvarného vývoje - od barokních počátků přes nesčetné podoby skla doby biedermeieru a historismu, originální secesní projev a snahu přizpůsobit se proudu dekorativismu a funkcionalistickým tendencím meziválečného období až po nové designérské přístupy po roce 1950 a sklo současné.

  • Výstava harrachovského skla autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK
  • Výstava harrachovského skla autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK

Zájemci si na výstavě mohou prohlédnout přibližně 500 exponátů z 18. až 20. století, mezi kterými jsou například nápojové soupravy, těžítka, flakony, vázy nebo poháry na víno. „Právě schopnost českých sklářů reagovat na to, co v které době je zajímavé, přetrvává,“ uvádí Jan Mergl jeden z důvodů, proč je tuzemské sklářství dlouhodobě uznáváno. „Je to dáno jednak historickými podmínkami, jednak možnostmi a jednak i tím, že tradice tu přetrvává už od pozdního středověku, takže je na co navazovat.“

Z harrachovského skla pila královna Viktorie nebo zdobilo sídlo ruského cara. I dnes se s ním lidé setkají spíše v zahraničí než u nás. Devadesát pět procent skla z harrachovské produkce je určeno na vývoz.

Fenomén českého skla (zdroj: ČT24)

Výstava Z Nového Světa do celého světa - 300 let harrachovského skla potrvá v Uměleckoprůmyslovém muzeu do 16. září. Doprovází ji vydání výpravné publikace s více než tisícovkou fotografií.