Dvořákův festival nechce být jen klasický

Liberec - Na programy nabízející užší kontakt diváků s umělci se zaměří 57. ročník Dvořákova festivalu, který začíná v sobotu na zámku Sychrov. Koncerty různých žánrů odehrají v červnu ve dvou desítkách měst Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Propojením hudby a takzvaného Dvořákova cestovního pasu chtějí organizátoři navíc ukázat zajímavá místa měst, kde se koncerty uskuteční.

„Letošní ročník opět přináší pestrou nabídku jak klasické hudby, tak i žánrů, které nejsou vyloženě klasické,“ upozornil  Miroslav Matějka, ředitel společnosti České doteky hudby Em-art, která festival pořádá. Přehlídka i proto nabídne koncerty s nádechem jazzu, swingu, šansonu či rocku.

Návštěvníci se mohou těšit i na literárně-hudební programy, ve kterých se představí známí herci, například Václav Postránecký, Taťjana Medvecká, Valérie Zawadská, Otakar Brousek nebo Alfred Strejček. Na festivalu vystoupí také světoznámí sólisté - Václav Hudeček, Ivan Ženatý, Jitka Hosprová či Aleš Bárta, Smetanovo trio, jazzové trio Vojtěcha Eckerta či Michal Pavlíček a Monika Načeva.

  • Houslový virtuos Ivan Ženatý autor: Josef Rabara, zdroj: Stránky Ivana Ženatého
  • Václav Postránecký zdroj: Falcon

Součástí festivalu je i turistika. Dvořák totiž nebyl jen světoznámý hudební skladatel. „Byl i vášnivým cestovatelem po železnici, neboť obdivoval lokomotivy. Přes hudbu chceme návštěvníky pozvat na krásy, které v jednotlivých městech vznikají, jsou nebo se opravují,“ vysvětlil Matějka. Tradičním bonusem ke vstupence je proto Dvořákův cestovní pas s kupony na zvýhodněné vstupy na zámek, do zoo, muzeí, galerií či na městské slavnosti.

Zahájení festivalu se tradičně uskuteční na Sychrově u pamětní desky hudebního skladatele. Přehlídka poté zavítá třeba do Liberce, Jablonce nad Nisou, Trutnova, Hradce Králové, Dvora Králové nad Labem, Jičína, Poděbrad, Nové Paky a Mladé Boleslavi. Potrvá do 24. června.

První ročník Dvořákova festivalu se konal v roce 1951. V některých pozdějších letech se z finančních důvodů nebo pro organizační potíže neuskutečnil, tradice ale nebyla nikdy přerušena. Rozpočet letošního ročníku je 1,4 milionu korun. Podílí se na něm města i kraje, kde se koncerty konají.