La Gioconda: Urbanová v dramatu lásky, nenávisti a obětování

Plzeň - Po čtyřiceti letech od prvního zdejšího nastudování se 2. června vrací na scénu Divadla J. K. Tyla v Plzni opera La Gioconda, kterou napsal Amilcare Ponchielli. Uvedena bude v italském originále, titulní roli pouliční zpěvačky ztvární přední česká sopranistka Eva Urbanová.

Podle dramaturga Zbyňka Brabce opera, která byla poprvé uvedena v milánské La Scale roku 1876, zaujme diváky nejen výborně napsanou hudbou, ale i strhujícím dramatickým příběhem zasazeným do Benátek 17. století. „Drama lásky, nenávisti a obětování, odehrávající se mezi hlavními postavami, ukazuje už cestu k nastupujícímu verismu v italské opeře, přestože opera bývá často označována jako italská varianta francouzské velké opery,“ řekl Brabec.

„Ponchielliho hudba je charakteristická typickou italskou melodičností a barvitou instrumentací, “ doplnil dirigent Tomáš Brauner. „Opera obsahuje šest velkých rolí vyžadujících nejen velké hlasy, ale i větší rozsahové schopnosti pěvců.“ Nejvyšší nároky dílo klade na představitelku titulní role.

Urbanová, která se bude na scéně střídat s Petrou Alvarez Šimkovou a Ivanou Veberovou, označila za mimořádně obtížné celé čtvrté dějství. „Na celou dobu opery si interpretka musí dobře rozvrhnout síly, dávat si pozor, aby toto jednání zvládla,“ vysvětlila. Těžké role má ale prý ráda a považuje je za výzvu.

„Opera se jmenuje La Gioconda - veselá. Hlavní představitelka přitom má tak nešťastný život, že za celou operu veselá není nikdy,“ přiblížila svou roli sopranistka. Podle ní jde o silný příběh ženy, jež všem dávala lásku a radost, ale sama jí dostávala velmi málo. „Na ni prostě nezbyly,“ dodala.

Režisér Oldřich Kříž považuje La Giocondu za skvěle napsané nadčasové drama. Při přípravě inscenace pro mě nebylo důležité, kdy se odehrává, pouze kde a jak. Snažil jsem se společně s inscenačním týmem zdůraznit v příběhu dvě základní linie, a to až patologickou touhu Giocondy po sebeobětování a brutálně tvrdý systém vlády takzvané Rady deseti v tehdejších Benátkách," uvedl. 

V premiéře uvede Divadlo J. K. Tyla Ponchielliho operu 2. června od 19:00. Nejbližší reprízy jsou naplánovány na 5. a 7. června.