Noc kostelů brněnské diecéze: Jesus Christ Superstar i mešita

Brno - Téměř sto padesát kostelů a modliteben z celkem devíti křesťanských církví na jižní Moravě otevřelo své brány veřejnosti. Konal se už čtvrtý ročník Noci kostelů. Modlitebny a kláštery zpřístupnily místa, kam se veřejnost běžně nedostane. V Brně mohli zájemci navštívit také muslimskou mešitu.

V brněnské diecézi si zájemci mohli v noci na dnešek prohlédnout 149 chrámů a modliteben, které zaznamenaly 141 tisíc vstupů návštěvníků, tedy o 3 000 více než loni. Církevní stavby byly otevřeny při příležitosti Noci kostelů, akce, která vznikla před sedmi lety ve Vídni, uvedla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová. Doplnila, že letos se do ní zapojilo více venkovských kostelů a kaplí než v minulosti.

Nejvyšší brněnská kostelní věž měří 96 metrů a je z ní krásný výhled na celé město. Proto tam také každoročně při Noci kostelů stojí nejdelší fronty. Každý se chce podívat do tamní zvonice. „Takhle veřejně bez nějakých problémů ji mohou navštívit jednou za rok – v Noci kostelů. Ono přece jenom není všechno stoprocentně bezpečné, takže aspoň na ten jeden den vynaložíme všechny síly,“ uvedl Václav Slouk, děkan kostela sv. Jakuba.

Slavnostní ekumenické zahájení Noci kostelů v Brně se konalo v modlitebně Bratrské jednoty baptistů, kde se sešli zástupci všech zapojených křesťanských církví. Stovky návštěvníků v Brně přilákala kaple Nanebevzetí Panny Marie na Veveří s vystavenou první kopií vzácného obrazu Madony z Veveří nebo kostel sv. Josefa na Josefské ulici, kde pořadatelé připravili kulturní program. Poprvé návštěvníci vstoupili také do vnitřních prostor dvora u kostela sv. Máří Magdalény v Brně.

Potkat muslimy a položit otázky

V Brně mohli zájemci kromě 35 kostelů navštívit také muslimskou mešitu, kde je čekala komentovaná prohlídka. „Mohou si odnést nějakou publikaci, položit nám otázky, vyzvídat podrobnosti, které by se rádi dozvěděli, potkat muslimy,“ zval Hassan Muneeb, předseda Islámské nadace v Brně.

Mešita v Brně
Zdroj: ČT24/Isifa/Študent Petr

Hudební nabídka Noci kostelů obsahovala gregoriánské chorály, klasickou duchovní hudbu a také písně z muzikálu Jesus Christ Superstar, které zazněly v brněnském kostele J. A. Komenského. V kostelech se konala také hudební vystoupení, videoprojekce o jejich historii a ochutnávky vín.

Noc kostelů

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před sedmi lety ve Vídni. Za čtyři roky se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a v roce 2009 poprvé překročila hranice. Předloni se už Noc kostelů konala v celé České republice a loni také v několika desítkách kostelů na Slovensku.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)