Jsme sami. Koller a Poláková chtějí zavřít politiky do basy

Praha - Jsme v pr*eli, můžem si za to sami, zvolili jsme je sami… Po Tomáši Klusovi nebo Xindlovi X se na internetu objevil další protestsong proti neutěšené politické a ekonomické situaci, která v Česku panuje. Duet Davida Kollera a Barbory Polákové se jmenuje Sami.

David Koller, bývalý lídr rockové skupiny Lucie i jiných kapel, se k politické situaci vyjadřuje dlouhodobě. Barbora Poláková se proslavila jako představitelka Kristýny Kočí ve frašce divadla A Studia Rubín Blonďatá bestie. Rubín představení upravil, aby obsáhlo i novou kauzu Davida Ratha.

Píseň Sami vychází právě ze zmíněného představení Blonďatá bestie. Koller s Polákovou připomínají, že za korupci a vulgární politiky si „můžeme sami“, protože jsme si nehodné zastupitele svými hlasy zvolili ve volbách. Frustraci však drsně obracejí proti politické reprezentaci. „Klíče měly smysl a furt jsme na to hrdí, ty klíče byly od basy a tam vás dáme,“ zpívají v narážce na sametovou revoluci v roce 1989.

Na kauzu Davida Ratha reagoval již dříve písničkář Ondřej Ládek vystupující pod jménem Xindl X skladbou s názvem Píseň Davidova. „Je hrozné, kolik korupčních afér mezi politiky poslední dobou vyplulo na povrch. A co je horší, že většina takových případů se zametla pod koberec a jejich aktéři jsou nadále politicky činní. A co je ještě horší, že mě zatím nikdo žádný úplatek nenabídnul. A proti tomu bychom měli bojovat! Anebo si z toho aspoň dělat legraci,“ uvedl Xindl X, který Píseň Davidovu umístil na internet.

K tuzemské politické scéně se nedávno vyjádřili i další hudebníci. Například na začátku dubna populární písničkář Tomáš Klus uveřejnil novou písně Iniciativní, v níž kritizuje politiku Hradu, pražského magistrátu i vládní koalice. Na internetu se nedlouho předtím objevila skladba Nechci vajgla (Klaus Barbie incorrect mix) od souboru The Tchendos, která velice ostře odsuzuje prezidenta Václava Klause.

Vydáno pod