Teď to znamená, že jsme Pokrevní bratři

Brno - Městské divadlo Brno rozšíří svůj muzikálový repertoár o Pokrevní bratry britského autora Willyho Russela. Příběh, který spojuje tragické, humorné i sociálně kritické prvky, se točí kolem osudů dvojčat rozdělených v útlém věku. Chlapci se spřátelí, aniž by věděli o svém společném původu. Režisérem inscenace je Stanislav Moša. Premiéru divadlo odehraje dnes večer, představení je na programu i v dalších dnech.

Chudá matka dvojčat se rozhodne svěřit jednoho z právě narozených synů bohaté ženě, která nemůže mít vlastní děti. „Ačkoli jsou chlapci Eddie a Mickey rozděleni už krátce po narození a diváci sledují jejich dospívání v různých sociálních podmínkách, jejich osudy se neustále protínají a stanou se z nich nerozluční přátelé,“ uvedla dramaturgyně Klára Latzková.

Prototyp hořkosladkého divadla

„Kdybych měl uvést nějaký prototyp hořkosladkého divadla, tak tohle je ono. Člověk se fakt v jednu chvíli směje, že nemůže ani dýchat, ale vzápětí ho to rozsekne, když si uvědomí, co se tam děje,“ říká Dušan Vitázek, představitel Mickeyho.

Dějem provází diváky vypravěč, který vstupuje do různých postav a dává příběhu až magický ráz. Neustále totiž připomíná osudové předurčení. „Refrénem příběhu se stává jakési prokletí, které varuje, že v momentě, kdy se rozdělená dvojčata dozví pravdu, obě na místě zemřou,“ popsala Latzková. Příběh je vyprávěn retrospektivně, začíná tedy tragickým „koncem“ příběhu.

Jak říká Stanislav Moša, režisér představení: „Je to nádherný muzikál, který jde pod kůži, je o různých druzích lásky, o té lásce standardní, lásce sourozenecké, lásce mateřské, ale i o těch věcech, které prožíváme každodenně, o nedostatku práce, sociální nouzi.“

Z představení Pokrevní bratři
Zdroj: ČT24/mdb

Herci si na jevišti projdou několika životními etapami postav. Na začátku jsou osmiletými kluky, diváci je poznají i jako patnáctileté puberťáky, kteří se později promění v plnoleté muže, nakonec se z nich stanou třicátníci.

„Mám doma syny, kteří mají osm a dva roky, tak jsem je hodně studoval. Když třeba malý Matyáš odmlouval a byl zpupný, takovou situaci tam zrovna hrajeme, tak jsem od něj odkoukával gesta a jakým způsobem řeší situaci,“ říká Jiří Mach, představitel Eddieho.

V roli matky alternují Hana Holišová a Markéta Sedláčková. O úlohy bratrů se dělí Aleš Slanina s Dušanem Vitázkem a Lukáš Janota s Jiřím Machem. V roli vypravěče se představí Stanislav Slovák nebo Lukáš Vlček.

Muzikál Pokrevní bratři napsal Russel v roce 1983. V londýnském West Endu, čtvrti zaslíbené muzikálům, se hraje nepřetržitě od roku 1988. Pokrevní bratry zná muzikálové publikum také na dalších světových jevištích. V Česku hru uváděla divadla v Praze, Liberci, Plzni, Pardubicích, Uherském Hradišti a Olomouci.

Reportáž Hedviky Dědkové a Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)