Roztančená Praha: CakeWalk, slečna v akváriu, Bunkr

Praha - Přesně před sto lety se u nás poprvé objevil moderní tanec. Dokládají to dobové fotografie na výstavě nazvané Fragmenty roztančené Prahy. Jak se lidé bavili v tančírnách a klubech hlavního města od dvacátých let minulého století až do nedávné minulosti, ukazují dobové snímky a plakáty v pražském Popmuseu.

Šimi, Boston nebo CakeWalk… Exotické tance k nám dorazily jako horká novinka z Paříže. „Poprvé v Praze, tehdy velmi provinční a prudérní, se tančilo něco, čemu se dá říkat současné a moderní tance,“ říká historik Radek Diestler. Praha se dala do tance v moderním rytmu před sto lety v podniku, který dodnes nese jméno Montmartre. „Když ostatní zavírali, tak se všichni stáhli sem,“ říká lakonicky Miloš Nový z Café Montmartre.

Od třicátých let žije noční město swingovou hudbou. Exotiku ze zámoří hráli muzikanti třeba na pódiu v podobě lodi. „Někteří swingaři na to později vzpomínali jako na akci, která byla bizarní, a nápad toho podnikatele prapodivný,“ komentuje to Diestler.

Další revoluci přinesl rokenrol a zlatá léta šedesátá. „To je ta známá akce, jak posadili do akvária nahatou slečnu, kterou polepili peřím,“ ukazuje Diestler fotografie. A známý kytarista Matadors a Blue Effectu Radim Hladík dodává: „To byly neuvěřitelné zážitky, protože všechno bylo poprvé.“

Pražské kluby se za nadšené účasti publika rychle objevují a stejně rychle mizí. „Byl to únik z té nesvobody, jít někam na nějakou živou hudbu,“ říká Stanislav Staněk z kapely George & Beatovens. Výstavu v Popmuseu uzavírají nedávná devadesátá léta. Pamětníkem tehdejší doby je rockový klub Bunkr, léta opuštěné místo, které v současnosti prochází rekonstrukcí.

Rekonstrukci hudební paměti města nabídne s živým hudebním doprovodem Popmuseum při pražské muzejní noci 9. června.

Popmuseum je zkrácený název pro společnost Muzeum a archiv populární hudby a pro její hlavní projekt, stálou expozici s informačním centrem v Praze. Jde o nezávislé sdružení občanů, jejichž cílem je iniciace a podpora vzniku státní instituce muzea a archivu populární hudby. Popmuseum má centrum na pražském Břevnově v kulturním centru Kaštan, dále spravuje depozitář v Praze - Horních Počernicích a moravskou pobočku Poparchiv v Brně.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)