Po šatech Polyxeny z Pernštejna prahla celá Evropa

Praha - Unikátní kopie historických šatů Polyxeny z Pernštejna doputovala do pražského Salmovského paláce, kde doplní výstavu o rodu Pernštejnů. Restaurátoři vycházeli pouze z jediného obrazu šlechtičny. Šaty patřily na konci 16. století k nejkrásnějším v Evropě.

„Šaty byly velmi noblesní, reprezentativní, a proto po nich prahla celá Evropa,“ říká kurátorka Duňa Panenková. Výroba historických šatů je časově velice náročná záležitost. Zatímco běžné dámské šaty se dají vyrobit za odpoledne, rekonstrukce unikátních šatů Polyxeny trvala téměř rok.

Látky nechávali restaurátoři tkát na stavu v Číně u speciálně vybraných krejčích. Skoro vše se šije ručně. „Šaty jsou zdobeny celkem šedesáti metry ozdobného proužku, který je ručně našit z obou stran,“ říká kurátorka a švadlena Veronika Pilná.

Polyxena z Pernštejna
Zdroj: ČT24

Polyxena z Pernštejna patřila k nejvíce respektovaným osobnostem svého rodu. „Kdyby se nejednalo o 16. století, tak bychom asi řekli, že byla feministka,“ tvrdí Duňa Panenková. Pro Čechy byla Polyxena důležitá třeba tím, že věnovala karmelitánům slavné Pražské Jezulátko.

Vedle ní výstava zobrazuje i životy dalších Pernštejnů. Nejcennější artefakt však do Prahy teprve dorazí na konci června. Jedná se o originál závěti Vratislava z Pernštejna, který se bude vystavovat vůbec poprvé.

Reportáž Barbory Straňákové a Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod