Na konci Pražského jara mají zásluhu i Šporclovy modré housle

Praha- Poslední tóny letošního 67. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro zazněly v neděli ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu v Praze. Skladby Čajkovského, Dvořáka a Janáčka provedl Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod taktovkou Zdeňka Mácala.

Závěrečný koncert Pražského jara byl věnován památce loni zemřelého Josefa Suka. Na úvod zazněl Koncert pro housle a orchestr D dur P. I. Čajkovského, v němž se jako sólista představil Pavel Šporcl se svými známými modrými houslemi. Čajkovského dílo podle něj právem patří mezi čtyři nejhezčí a nejhranější romantické koncerty. Za svůj výkon byl Šporcl odměněn dlouhotrvajícím potleskem.

Nadšený aplaus zakončil i druhou část večera, kterou zahájila Dvořákova orchestrální předehra Domov můj, součást scénické hudby určené pro uvedení hry Františka Ferdinanda Šamberka Josef Kajetán Tyl v Prozatímním divadle v Praze. Poté si přítomní vyslechli Sinfoniettu Leoše Janáčka z roku 1926, která je jeho posledním orchestrálním dílem.

67. ročník  nabídl celkem 46 koncertů, dva mimořádné koncerty a šest operních představení připravených ve spolupráci s Národním divadlem Praha. Podle hudebních publicistů bylo letošní Pražské jaro pestré a dramaturgicky vyvážené s mnoha špičkovými uměleckými výkony. Předběžné výsledky z prodeje ukazují, že si lidé zakoupili přes 35 tisíc vstupenek za 21,8 milionu korun, což je podle pořadatelů více než v minulosti.

Příští, 68. ročník Pražského jara Smetanovou Mou vlastí otevře 12. května 2013 Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu s kanadským dirigentem Peterem Oundjianem, který byl v sezoně 2012/13 jmenován ředitelem Královského skotského národního orchestru (Royal Scottish National Orchestra).