ChapiteauX nabírá diváky na ulici

Praha – Projekt ChapiteauX odstartoval v neděli na Letné dvouměsíční cirkusovou přehlídku. Cirk La Putyka zorganizoval akci, na níž nechybí akrobacie, herci, muzikanti, workshopy a další kratochvíle. Divadelní skupiny zahájila slavnosti v ulicích Prahy průvodem kejklířů.

Dnes již není úplným zvykem, aby se tradiční cirkus potenciálním návštěvníkům prezentoval jakkoliv jinak než pomocí letáků umístěných na reklamní plochy. Kejklíři zkrátka počítají s tím, že lidé přijdou za nimi. Nový Cirk La Putyka ale operuje s nápadem, kdy zábava přichází za divákem. 

A jak jinak na sebe upozornit lépe než pestrobarevným průvodem? „K tomu průvodu nás inspiroval loňský rok, kdy jsme strávili jeden měsíc v Edinburghu na Fringe festivalu,“ vysvětlil principál Rostislav Novák. Cirkusy si v zahraničí sbírají diváky podle toho, jak jsou na ulici během estrády úspěšné. Vzhledem k pestrosti přehlídky ChapiteauX by se o naplněné prostory artisté neměli bát. 

Reportáž Pavly Sedliské a Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Během defilé se v ulicích proháněli dlouháni na chůdách, bubeníci nebo gymnastky. Všichni oděni v křiklavých šatech, jak se na pořádné „cirkusáky“ patří.

Netradiční inscenace a pojmutí performance v režii La Putyky jde ruku v ruce se speciálním šapitó, v jakém se představení odehrávají. Do obřího stanu se vejde na pět set návštěvníků, což z něj činí největší prostory cirkusu v Česku. Stan přivezli dva kamiony ze Salzburku a následná stavba konstrukce trvala dva dny. 

La Putyka
Zdroj: ČT24

Návštěvníci se usadí do vzestupných řad tak, aby i ti, co jsou pódiu nejvíc vzdálení, viděli, co se na jevišti děje. Podstatná část prvků se totiž odehrává přímo na zemi. Obdobnou scénu by si ansábml La Fabriky přál vybudovat na celý rok. 

Šapitó se přes den sice halí do bílé, ale to jen proto, aby jej herci během večera mohli nasvítit libovolnou barvou. Tu vybírají buď podle své nálady, nebo podle přání publika.   

Samotní aktéři jsou s novými prostory spokojení. Oproti domovské La Fabrice mají totiž větší možnost pohybu, na druhou stranu ale principál přiznává, že má holešovický klub komornější atmosféru. 

Program je prozatím rozvržen do června, ten červencový se teprve chystá.