Strážnice se folkloru nevzdá

Strážnice – Poslední červnový víkend je sice ještě daleko, už teď se ale na Hodonínsku chystají na nájezd milovníků folklóru. Největší folklorní akce v zemi, festival Strážnice, letos přivítá přes dva tisíce účinkujících z domácích i zahraničních regionů. Přehlídka se tentokrát zaměří na české Podluží.

České slavnosti navštíví i mezinárodní hosté z Itálie, Maďarska, Ruska, Slovenska nebo dokonce z Indie. Počet Slováků však bude převažovat, a to hlavně kvůli tomu, že Strážnice vznikla programově jako česko-slovenský projekt. 

I tak se ale soustředí hlavně na domácí tradice. Významným momentem bude předání dokumentů se zápisem Jízdy králů do seznamu kulturního dědictví UNESCO, a to do kategorie nehmotných dědictví.

„V čele sobotního průvodu pak budou mít čtyři obce, kde se jízda králů jezdí, krátkou ukázku. Průvod je nejnavštěvovanější částí festivalu,“ řekl Jan Krist, ředitel Národního ústavu lidové kultury. 

Folklorní festival Strážnice
Zdroj: ČT24/Nulk.cz

Festival hostí letos amfiteátr Bludník. Slavnostní zahájení v jeho prostorách proběhne v pátek 22. června. Oslavy se ale rozprostřou po prostorách zámeckého parku, strážnického skanzenu, kostele svatého Martina a v interiéru zámku s folklorní expozicí. 

Na programu je víc jak 30 pořadů. Z Česka se do Strážnice sjelo kolem 90 souborů a skupin. O zábavu se postará i 13 cimbálek a 5 dechových orchestrů.   

Proběhne i soutěž ve verbuňku, což je mužský lidový tanec ze Slovácka. Ti nejlepší tanečníci mají dokonce své fankluby. 

Pozadu nezůstanou ani programy pro děti. Mezinárodní festival se koná ve Strážnici již po 67., jeho dětská složka existuje polovinu této doby. Na akci se každoročně sjíždějí desetitisíce návštěvníků.

Vydáno pod