Křištálový glóbus může získat i český Polski film

Karlovy Vary – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech představil seznam soutěžních filmů pro svůj 47. ročník. Jedním z favoritů hlavní soutěže je snímek režiséra Marka Najbrta s názvem Polski film. O Křišťálový glóbus se film utká s 11 konkurenty. Ze čtyř českých filmů v soutěžních sekcích tři vznikly s přispěním České televize - kromě Polského filmu také Poupata a dokument Soukromý vesmír.

Z tuctu soutěžního materiálu uvede karlovarský festival 8 světových a 4 mezinárodní premiéry. Z českých titlů si ji ve Varech odbude film s nepříliš česky znějícím názvem Polski film, který Najbrt točil částečně na loňském ročníku festivalu. Tehdy Česko svého zástupce v hlavní soutěži nemělo.

Polski film vypráví o přátelství a absurditě hereckého života, který by eventuálně mohl vzbudit i otázky. Dávné spolužáky a zároveň sami sebe ztvární kvarteto populárních herců Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Josef Polášek a Marek Daniel. Vzpomínají na bezstarostná studentská léta na JAMU v Brně. Na plátně se objeví i Jan Budař, který studoval akademii o ročník níž, a další spousta předních českých herců nové generace.

Diváci uvidí např. okamžiky zrodu legendárního kabaretu Komediograf, který aktéři hrají téměř dvacet let. Vznikal tehdy v uvolněné atmosféře 90. let, kdy, jak účinkující řekli, „komunismus zkrachoval a kapitalismus ještě nezačal a kdy jsme měli všichni dobru náladu“. „Je to film velice neobvyklé jak na české poměry, tak na středoevropské. Režisér a spoluautoři vnášejí do našich teritorií zcela nový žánr, tzv. reality film,“ poznamenal k titulu umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Sošku nejlepšího filmu má šanci získat také Román o jednom masakru italského režiséra Marca Tullia Giordany anebo Zabít bobra Poláka Kolského. Hlavní soutěž však tentokrát postrádá obvyklá francouzská, německá či americká díla. Umělecký ředitel Karel Och pro to má jediné trvzení: „Zkrátka se nic neurodilo.“ Prostor tak dostanou snímky portugalské, řecké, norské či japonské kinematografie.

Soutěžní sekce Na východ od Západu prošla inovacemi. Zahájí ji sociální drama Až do města Aš debutující filmařky Ivety Grófové. Naváže na něj česko-polský snímek Yuma z dílny Piotra Maluraka či držitel Českého lva – Poupata Zdeňka Jiráského. Naopak oporti původním plánům diváci neuvidí film Drazí zrazení přátelé, kteří jeho tvůrci kvůli komplikacím při dokončování nestihnou do Varů dovézt.    

Nezapomíná se ani na celovečerní dokumenty. V jejich zastoupení nesmí chybět projekt Dva nula zabývající se aktivitou fotbalových fanoušků během utkání Sparty a Slavie. „Zajímavý pohled na fotbal - kamera sleduje jen diváky, jejich reakce, z fotbalu na hřišti tam není vlastně nic,“ prozradil více o snímku prezident přehlídky Jiří Bartoška. Na přední pozice útočí i ostřílená dokumentaristka Helena Třeštíková se svým časosběrným Soukromým vesmírem. Projekce se dočká i audiovizuální esej Trasy myšlenek Rakušana Tima Novotneho.    

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Ocenění za umělecký přínos světové kinematografii obdrží hvězda červeného koberce, oscarová Helen Mirrenová. Držitelka Oscara přijede do Varů i se svým manželem, režisérem Taylorem Hackfordem, který je rovněž hrdým majitelem zlaté sošky za snímek Teenage father.

Karlovy Vary se zapojí do společenské události roku již 29. června a celý festival uzavřou 7. července.

Vydáno pod