Shakespeare se vrací - s největším ze svých bídáků

Praha – Prázdninové měsíce jsou i letos příležitostí seznámit se blíže s dramaty Williama Shakespeara. Celkem deset jeho her ve 157 představeních je na programu Letních shakespearovských slavností, jejichž hlavním lákadlem bude Richard III. s Jiřím Langmajerem v titulní roli.

S největším ze všech Shakespearových bídáků se diváci setkají na domovské scéně festivalu na Pražském hradě poprvé. Roli zkaženého, drzého, ale i výjimečně obratného a šarmantního vévody z Glostru nastudoval Langmajer pod režijním vedením slovenského divadelníka Martina Huby, který pro festival režíroval už hry Král Lear a Romeo a Julie.

„Nemohu se smířit s představou, že se nějaký člověk zlý už narodí a ve zlu si pak může nevysvětlitelně libovat. Na Richardovi mě proto zajímá jeho tragická stránka pramenící z toho, že jde o bystrého, schopného a zároveň i hluboce zakomplexovaného člověka. Musíme si navíc uvědomit, že v Richardově době byly vraždy na cestě k trůnu téměř pravidlem. Byl bych proto rád, kdyby se nám v tomto smyslu podařilo Richarda trochu zlidštit, vysvětlit a ne jen vytvořit další z řady richardovských zrůd,“ podotkl Huba k „letnímu“ nastudování dramatu.

Vedle Jiřího Langmajera, který se na slavnostech už představil jako princ Hamlet, se na jevišti objeví Klára Issová, která ztvárnila sváděnou Lady Annu. V roli lorda Buckinghama, Richardova tragického spojence, vystoupí Karel Dobrý. Richardova královského bratra Edwarda hraje Marek Ronec, zrazeného bratra Clarence ztvární Kamil Halbich, Richardovu matku, Vévodkyni z Yorku, hraje Radka Fidlerová, královnu Markétu ztělesní Eva Salzmannová, královnu Alžbětu Simona Postlerová, jako Catesby se představí Marek Taclík.

Richard III. se na Pražském hradě představí i v nastudování slovenských divadelníků. „Je to hra, ve které každý ví, co se stane, a přece jde o strhující detektivku, protože nevíme, jak se to stane,“ uvedl ke hře režisér Marián Pecko. Hlavní role se ujal Robert Roth, který byl oceněn za svůj výkon v roli Hamleta Divadelní cenou sezony, již udělují kritici a teoretici, za rok 2008. Lady Anne ve slovenské verzi hraje Táňa Pauhofová, lorda Buckinghama Alexander Bárta. V obsazení se objeví i čeští herci – Dana Batulková (královna Markéta) či Petr Halberstadt (William Catesby).

Další premiérou Letních shakespearovských slavností bude komedie Marná lásky snahy. Pro ostravskou část programu ji připravil Ondrej Spišák. Bláznivé komedii, která si střílí z lidské domýšlivosti, účinkuje Michal Kavalčík, známější pod svým alter egem Ruda z Ostravy. Vykutálený Kotrba, kterého hraje v Shakespearovi, ale poostravsky mluvit nebude. Na jevišti se potká mimo jiné s Kateřinou Janečkovou v roli princezny francouzské, její jmenovkyni Kateřinu ztvární Tereza Dočekalová, držitelka Thálie 2012 pro herce do 33 let.

Kromě premiér se mohou diváci těšit i na reprízy úspěšných her. Naposledy uvidí Jindřicha IV., příběh přátelství a politiky v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Derniéru si na letošním ročníku odbude i Romeo a Julie, slavný příběh veronských milenců s Markem Holým, Terezou Dočkalovou a Jitkou Smutnou režiséra Pavla Šimáka.

  • Veselé paničky windsorské (režie: Jiří Menzel) / Simona Stašová (paní Pažoutová), Bolek Polívka (Falstaff) autor: Pavel Mára, zdroj: AGENTURA SCHOK
  • Zkrocení zlé ženy (režie: Daniel Špinar) / Tatiana Vilhelmová (Kateřina), Roman Zach (Petruchio) autor: Pavel Mára, zdroj: AGENTURA SCHOK

Reprízu bude mít také komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou (alternuje Jana Stryková) a Romanem Zachem v režii Daniela Špinara. Na programu zůstává divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou v roli rytíře Falstaffa a Simonou Stašovou jako důmyslnou paní Pažoutovou. V Bratislavě a v Brně bude mít premiéru komedie Dvaja páni z Verony v režii divadelníka a hudebníka Petera Mankoveckého se Zuzanou Norisovou, Evou Kodešovou, Martinem Zounarem, Ľubošem Kostelným ad.

V Ostravě a na Slovensku má reprízu slovensko-česká komedie Oko za oko - niečo za niečo, jiskřivá fraška s Ivanou Jirešovou, Martinem Trnavským a Richardem Stankem v režii Michala Vajdičky. Posledním titulem letošního programu je drama Antonius a Kleopatra s česko-slovenským obsazením. Hra o lásce egyptské vladařky a římského vojevůdce bude k vidění tento rok už jen v Bratislavě.

Letní shakespearovské slavnosti se konají od 26. června do 7. září v Praze, Brně, Ostravě, Bratislavě a ve Zvolenu. Poprvé v historii přehlídka zavítá také do Plzně.

Vydáno pod