Příběh stolu, který byl stromem

Mikulov – Místo nábytku sériové výroby stůl, který má vlastní příběh. Série fotografií Václava Jiráska jej vypráví od začátku, tedy od stromu až po stůl, který ze stromu vytvořilo designérské studio Olgoj Chorchoj. Ojedinělý projekt představili na druhém ročníku festivalu uměleckého designu, který se konal na začátku června v Mikulově.

Strom si budoucí majitel stolu musí vybrat sám v lese. Jeho proměna v nábytek trvá přibližně rok a půl a vyjde na sto tisíc korun. Pod rukama truhlářů a designérů vzniká nový člen rodiny. „Hlavním výtvarným prvkem je nejširší část stromu, kde si každý může odpočítat léta, kdy se třeba narodil,“ vysvětluje Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj.

Dřevo se spotřebuje beze zbytku. Hotový čtyřmetrový stůl váží tři sta kilo. „Není jen na krátké použití. Měl by být spojnicí mezi člověkem, který si ho pořizuje, a mezi místem, odkud byl vybrán strom,“ domnívá se fotograf Václav Jirásek.

Jeho fotografie jednoho stromu, z něhož se stal stůl, jsou k vidění do 19. srpna na mikulovském zámku v rámci výstav, kterými pokračuje festival Křehký Mikulov.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)