Tři knižní tipy Jaroslava Rudiše

Smrt v Benátkách je klasickým dílem světové literatury, které ani sto let po svém prvním vydání neztrácí na sdělnosti. Také filmař Aki Kaurismäki patří ke klasikům svého oboru, jak dokládá jeho monografie. Kniha o fyzickém básnictví zase umožní nahlédnout do tvorby originálního básníka Petra Váši. Tři knihy, které zaujaly spisovatele Jaroslava Rudiše.

Aki Kaurismäki. Světla v soumraku 
(Casablanca, editor Kamila Boháčková, 199 Kč)

Monografický sborník textů se pokouší osvětlit z různých úhlů pohledu dosavadní dílo stěžejního finského režiséra současnosti. Jaroslav Rudiš o knize: Kaurismäki je můj oblíbený filmový režisér a toto je knížka pro jeho fanoušky, kterých ale bude docela hodně, on sem také často jezdí. Nakonec kniha vznikla k návštěvě Kaurismäkiho na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Do monografie přispěla řada autorů svými úvahami, je v ní poměrně rozsáhlý rozhovor s Akim Kaurismäkim, zajímavým bonusem je jeho úvaha o filmu, když mu bylo třiadvacet. Volá po tom, že by se měly točit jasné, přímé, jednoduché, a přitom krásné filmy. Myslím, že přesně tak se mu to povedlo.

Thomas MANN / Smrt v Benátkách
(Mladá fronta, překlad Vratislav J. Slezák, 259 Kč)

Stěžejní dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu o platonickém milostném vzplanutí na pozadí morové epidemie. Jaroslav Rudiš o knize: Před nedávnem uběhlo sto let od prvního vydání této knížky, která je rozsahem malá, ale svým významem obrovská. Možná jedna z nejslavnějších novel, které kdy byly napsány. V Mladé frontě vyšla v novém a velmi čtivém poetickém překladu.

Knižní tipy Jaroslava Rudiše (zdroj: ČT24)

Petr VÁŠA / Fyzické básnictví Fysipos
(Host, 299 Kč)

Svérázné dějiny zcela původního uměleckého tvaru, kombinujícího originálním způsobem literární texty a divadelní prvky. Jaroslav Rudiš o knize: Petr Váša je zjevení, jeden z nejoriginálnějších českých umělců. Podařilo se mu vymyslet svébytný umělecký tvar, když spojil literaturu, přednes s divadlem, performancí. Kniha se dá číst jako návod, jak fyzické básnictví dělat, součástí jsou ale i Vášovy deníky, zápisky, úvahy. Jsou to vlastně sebrané spisy Petra Váši.