Přenosy z Metropolitní opery rozezní kina Verdim

Praha - Přímé přenosy z Metropolitní opery v New Yorku budou v sezoně 2012/2013 ve znamení Guiseppe Verdiho. Na rok 2013 připadá dvousté výročí narození italského hudebního skladatele. Projekt The Met: Live in HD přenese operu do kina posedmé, české kinosály se k němu připojí pošesté.

Od Verdiho si návštěvníci budou moci vychutnat opery Otello, Maškarní ples, Aida a Rigoletto. „Příští sezona nabídne od 13. října celkem 12 přenosů a zahrnuje inscenace zbrusu nové i ty, které jsou léty prověřené,“ doplnil k programu Tomáš Cikánek z distribuční společnosti Aerofilms.

Jako newyorská premiéra bude uvedena opera Tempest současného britského skladatele Thomase Adése. Pražské publikum bude mít příležitost srovnat inscenaci Wagnerova Parsifala v režii Jiřího Heřmana v pražském Národním divadle s novou inscenací v MET. Ve výběru titulů pro satelitní přenosy jsou i Berliozovi Trójané, Händelův Julius Cézar či veristická opera Francesca da Rimini, jejímž autorem je Riccardo Zandonai.

Příští sezona v Metropolitní opeře zároveň na plátnech 1 700 kin v 54 zemích nabídne nejzářivější hvězdy operního nebe jako jsou Anna Netrebková, Reneé Flemingová, Roberto Alagna či Piotr Beczala. Za dirigentským pultem se objeví Fabio Luisi, Daniel Gatti nebo Harry Bicket.

Metropolitní opera zahájila projekt s názvem The Met: Live in HD v roce 2006. Počet doposud prodaných vstupenek v kinech dosáhl 9,6 milionu. Přenosy do České republiky se uskutečňují od prosince 2007. V právě uplynulé sezoně vidělo v České republice 11 přímých přenosů přes 37 tisíc diváků. Nejnavštívenějším přenosem v ČR byla loni Verdiho La traviata, kterou sledovalo přes 6 000 diváků. Program a seznam tuzemských kin participujících na projektu najdou zájemci na stránkách The Met: Live in HD