Rodina a přátelé se rozloučili se Zitou Kabátovou

Praha - „Loučíme se s mimořádnou ženou, matkou, babičkou, dámou, s českou herečkou, která byla při tolika dějinných událostech a převratech. Až se zdá neuvěřitelné, kolik se toho může vejít do jednoho lidského života,“ poznamenala ve smutečním projevu herečka Valérie Zawadská při posledním rozloučení se Zitou Kabátovou.

Poslední rozloučení s herečkou, která zemřela 27. května ve věku 99 let, se konalo ve strašnickém krematoriu v Praze. Pohřbu předcházela zádušní mše v kostele sv. Tomáše. Urna s popelem Zity Kabátové bude uložena na Vyšehradě na pietním místě nadace Život umělce.

S herečkou, která byla jednou z posledních hvězd meziválečné éry československé kinematografie, se přišli rozloučit vedle rodiny i Stanislav Zindulka, Lubomír Lipský, Dalimil Klapka, Gabriela Vránová, Miloš Nesvadba, Petr Hapka, prezident Herecké asociace Jiří Hromada a také publicistka Marie Formáčková, která s ní napsala osm vzpomínkových knížek.

Valérie Zawadská ve smuteční řeči mimo jiné upozornila, že Kabátové nebylo dopřáno, aby se prošla jako filmová hvězda po červeném koberci. „A tak po něm aspoň odchází,“ dodala. „Ona nikdy neměla hlavní role. Byla vždycky ta druhá. Měl jsem ji rád právě proto,“ přiznal skladatel Petr Hapka.

Mnozí za ní přicházeli i do léčebny dlouhodobě nemocných v motolské nemocnici, kde trávila po zranění posledních sedm let. Ještě v dubnu tam oslavila v dobré náladě své devětadevadesátiny a těšila se na oslavu stovky. Herečce tehdy k narozeninám přišly zahrát čtyři žákyně Základní umělecké školy Ilji Hurníka v Praze. Dnes doprovodily pietní akt melodií z filmu Muži nestárnou či písní Nespím, nespím, která v podání Kabátové kdysi zněla z filmového plátna.

Poslední rozloučení se Zitou Kabátovou
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Čestnou stráž stáli členové Klubu policejní historie z Brna v četnických uniformách - Kabátová byla čestnou členkou a jako pamětnice jim prý přispěla nejednou radou.