Divadlu Komedie je do smíchu

Praha – Divadlo Komedie sice končí, ale loučí se ve velkém stylu. Právě jeho inscenace Odpad, město, smrt totiž získala výroční cenu Nadace Českého literárního fondu v kategorii divadelní a rozhlasová tvorba. Ocenění náleží jejímu režisérovi Dušanu Pařízkovi.

Hru se souborem nastudoval podle předlohy rakouského dramatika Rainera Wernera Fassbindera. Před půl rokem mělo představení svou premiéru – zároveň šlo o jednu z posledních premiér vůbec. Divadlo Komedie se prostřednictvím Odpadu, města, smrti s diváky nadobro loučí. 

Ačkoliv je Fassbinderova hra již ze 70. let minulého století, zabývá se tématy, která jsou možná aktuální víc než kdysi. Hlavním motivem inscenace je vystihnutí deziluze, prázdnoty a odcizení, které staví na představě moudrosti tržního mechanismu, jež má vyřešit veškeré problémy. Rakušan však v díle podotýká, že takový model nefunguje a dokonce se mu daří rozvracet lidské vztahy. Veřejnost se totiž nezastaví před ničím, pokud jde o peníze. 

Udílení cen nadace za rok 2011 proběhlo v Divadle Archa a smetanu neslízla jen Komedie. Porota vybírala také z literárních kategorií, konkrétně z původní české literatury, z níž vzešli vítězně Sylva Fischerová a Karel Floss za dílo Bůh vždycky zatřese stavbou

Vědeckou a odbornou literaturu ovládli Ivo Sotorník se Štěpánem Kutílkem za publikaci Kostní minerály a skelet při chronickém onemocnění ledvin. 

Propagace knižní kultury zase obdarovala Lukáše Hejlíka za projekt scénického čtení Listování

Miroslav Krobot v koprodukčním snímku České televize Dům.
Zdroj: ČT24/Falcon

Zaslouženou pozornost si získala i skupina v rámci filmové a televizní tvorby, která si povšimla vynikajícího hereckého výkonu Miroslava Krobota z rodinného dramatu Dům.