Kroměřížské léto začalo Zrozením diamantu

Kroměříž - Světovou premiérou barokní opery Zrození diamantu zahájilo Kroměřížské hudební léto letošní ročník. Přehlídka, která se ve městě koná již 44. rokem, nabídne na 22 koncertů v historických prostorách. Převažovat bude klasická hudba.

Opera Zrození diamantu (La Nascita del Diamante) je jednou ze dvou oper, jejichž partitury se zachovaly v kroměřížském arcibiskupském archivu. Opery se uváděly na konci 17. století na dvoře kurfiřta Johanna Wilhelma v Düsseldorfu. Zrození diamantu je alegorickou narozeninovou oslavou kurfiřta, hudbu napsal Johan Hugo von Wilderer a libreto Giorgio M. Raparini.

Kroměřížské novodobé provedení se snaží co nejvíce respektovat dobovou partituru. Operu provedl soubor Ensembel Damian, který se zaměřuje na interpretaci barokní hudby. V hlavních rolích se představily sopranistky Markéta Večeřová, Anna Jelínková a kontratenorista Jan Mikušek. Barokní opera ve středu večer ve sněmovním sále arcibiskupského zámku Kroměřížské hudební léto zahájí.

Program festivalu pokračuje až téměř do konce září. Největšími hvězdami budou houslisté Josef Špaček, který letos zaznamenal úspěch v Soutěži královny Alžběty v Bruselu, Václav Hudeček či Jiří Stivín. Markéta Irglová v Kroměříži zahájí své turné. Magický zážitek pak slibuje koncert komorního souboru Musica Minore při svitu loučí v Květné zahradě. Novinkou letošního ročníku jsou letní projekce hudebních filmů i záznamu na historických místech Kroměříže.

Barokní opera Zrození diamantu
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK