Smíchu je v novoměstském hrnci i letos vrchovatě

Nové město nad Metují - Komu schází dobrá nálada, měl by se vypravit 9. června do Nového Města nad Metují. Začíná zde totiž festival české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. Na programu je třináct veseloher.

Součástí slavnostního zahájení za účasti prezidenta festivalu Pavla Zedníčka je už první projekce. Diváky se pokusí pobavit Okresní přebor aneb Poslední zápas Pepika Hnátka. Do 16. června budou moci lidé do novoměstského kina zajít i třeba na Muže v naději Jiřího Vejdělka, Perfect Days Alice Nellis, komedie Líbáš jako ďábel Marie Poledňákové, Probudím se včera Miloslava Šmídmajera a také Nic proti ničemu Petra Marka. 

Bohaté zastoupení ve filmové i televizní tvorbě má také Česká televize. Do Novoměstského hrnce smíchu přispěje snímky Láska je láska, Vrásky z lásky či rodinnými tituly Saxána a lexikon kouzel a Modrý tygr. Připomene i cyklus Ach, ty vraždy s Jiřinou Bohdalovou v roli amatérského detektiva a pásmem večerníčků tvůrce animovaného filmu Jiřího Trnky.

V samostatné soutěžní sekci se divákům představí studentské snímky. Více se je do festivalového dění pokusí vtáhnout doprovodný program výstav či koncertů.

Vloni získal cenu diváků Novoměstský hrnec smíchu film Westernstory režiséra Vlastimila Peška. Při jeho sledování diváci strávili smíchem 31,7 procenta promítacího času, což bylo z loňských snímků nejvíce. Hlavní cenu festivalu od odborné poroty, Zlatý prim, získal loutkový film Fimfárum - Do třetice všeho dobrého. Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela.