Metalový nářez v Plzni

Plzeň - V Plzni začal třídenní Metalfest Open Air 2012, první velký mezinárodní festival letošního léta a jeden z prvních v Evropě. Letos bude ve znamení legend. Už první večer vystoupí po sobě britská hardrocková formace Uriah Heep, slavící 40 let existence, a americké hvězdy W.A.S.P. a Megadeth. Za tři dny zahraje 32 kapel ze 13 zemí napříč metalovým spektrem.

Pořadatelé očekávají 6 500 fanoušků. „Těšit se mohou například na trashmetalové legendy Megadeth a Kreator, ikony extrémního metalu, jako jsou polští Behemoth nebo brazilské Soulfly, až po folkmetalové kapely, které zastupuje německá skupina In Extremo,“ prozradil z programu šéf pořádajícího Pragokoncertu Jiří Daron.

Stejný styl jako metaloví dudáci In Extremo hrají seveřané Ensiferum a skotští Alestorm. Hity svého repertoáru přivezou hvězdy symfonického metalu Blind Guardian, američtí Death Angel přehrají debutové album. Z českých kapel vystoupí Arakain, který bude hrát také pouze skladby z prvních dvou alb, dále skupiny Dymytry, Seven a Warhawk.

Černá barva zahalila plzeňský přírodní amfiteátr na Lochotíně vedle zoo už den před přehlídkou. „Prostředí je pro takovýto festival geniální. Chválí si ho fanoušci i kapely,“ tvrdí Daron. Konec produkcí bude každý den ve 23:00, o hodinu dříve než loni. Pořadatelé chtějí být ohleduplní k sousednímu sídlišti Vinice. Podle Darona nikdy žádné problémy s fanoušky nebyly. „Publikum je strašně ukázněné, oni opravdu jedou za tou hudbou,“ dodal.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Lochotínský amfiteátr se stal populární v 80. letech díky tehdy legendárnímu folkovému festivalu Porta. Stanové městečko naproti amfiteátru je otevřené od čtvrtka do pondělí. „Kapacita je neomezená, louky jsou obrovské. Zatím počítáme s 6 000 lidmi, ale pružně se přizpůsobíme. Při Portě sem jezdilo 25 tisíc lidí,“ připomněl Daron legendární fokový festival, díky němuž se lochotínský amfiteátr stal v 80. letech populární.

Program prvního dne zpestří velkoplošná obrazovka vedle pódia, na níž se bude promítat utkání fotbalového Eura 2012 Rusko - Česko, podobně jako před dvěma lety, kdy tam vysílali hokejové finále s Rusy, kdy se Češi stali mistry světa.

Členové britské kapely Uriah Heep se v Plzni nepředstaví jenom jako muzikanti. V plzeňské zoo se stali kmotry medvědů Honzíka a Elišky. „“Cítil jsem se velmi nervózní, i když mám malá medvíďata doma, takže jsem na ně zvyklý,„ okomentoval kmotrovskou zkušenost klávesista kapely Phil Lanzon. “Mluví o plyšových medvědech. Tito jsou o něco větší a rozhodně mají delší drápy," opravil kolegu zpěvák Bernie Shaw.