O víkendu se otevírají zámecké zahrady

Praha - Palácové a zámecké zahrady českých památek ve státní správě se o nadcházejícím víkendu otevřou pro veřejnost. Víkend otevřených zahrad pořádá Národní památkový ústav a lidé se budou moci podívat do čtyř desítek zahradních prostor po celé České republice. „Cílem je představit zahrady, udělat zahradní slavnost a říci lidem, že zahrady jsou krásné,“ říká zahradní architekt a garant projektu Přemysl Krejčiřík.

Šanci navštívit palácové a zámecké zahrady nebo jejich části v rámci speciálních komentovaných prohlídek, zahradních slavností, aranžérských akcí, seminářů, výstav a dalších doprovodných akcí budou mít ale návštěvníci i během celého června.

V Praze se třeba v sobotu a v neděli budou konat komentované prohlídky souboru terasovitých barokních zahrad pod Hradem. Prohlídky s odborným výkladem budou v sobotu také například na zámku v Lednici na Břeclavsku, odpoledne bude v tamní zahradě zprovozněna restaurovaná benátská kašna a na programu je večerní slavnost s hudbou.

Oba víkendové dny se také nabízejí procházky s vyprávěními o minulosti a budoucnosti zatím nepřístupných zahrad kláštera v Sázavě na Benešovsku i s nahlédnutím do jeskyně sv. Prokopa.

„Víkend otevřených zahrad navazuje na tradici, která vznikla v Londýně v Anglii, kde bývá třetí červnový víkend věnován právě historické zeleni, parkům, drobné zahradní architektuře a současně také otvírání jindy nepřístupných zahrad a jejich částí,“ říká k zahradnímu víkendu ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

„V Anglii jsou většinou zahrady uzavřené a lidé se do nich nemohou většinou dostat,“ vysvětluje Krejčiřík. „Ale jinde, v Německu a ve Francii, jsou to obdobné akce jako u nás, to znamená nadstandardní prohlídka než obvykle.“

Rozhovor s Přemyslem Krejčiříkem (zdroj: ČT24)