Česko s Německem se opět potkávají uprostřed Evropy

Cheb - Zahajovacím koncertem v Chebu začal 10. června 21. ročník mezinárodního Festivalu uprostřed Evropy / Mitte Europa. Do více než 50 měst v rozmezí Čech a Německa přiveze koncerty vážné i žánrové hudby, výstavy a sympozia.

Tématem letošního ročníku je výrok Oscara Wildea „Představa je překrásná, ale mnohem krásnější je sám zážitek“. „Milovníci umění se mohou těšit na zážitky v kouzelném prostředí zámků, hradů, chrámů, klášterů, půvabných barokních kostelíků nebo romantických venkovských stodol po obou stranách česko-německé hranice mezi Norimberkem, Karlovými Vary, Ústím nad Labem a Drážďany,“ popsal festival za organizátory Tomáš Kábrt.

Při nedělním zahájení v Chebu se představil pěvecký sbor Dresdner Kapellknaben a violista Nils Mönkemeyer. Drážďanský sbor zazpívá i severočeskému festivalovému publiku v gotickém chrámu svatého Mikuláše v Lounech, tentokrát s varhaníkem Matthiasem Liebichem. 

V Sokolově například 19. června vystoupí v klášterním kostele svatého Antonína mladý ESSe-Quintet z Petrohradu s nejstarším ruským nástrojem domrou, balalajkami, akordeony, ruskou lidovou hudbou i argentinskými tangy. Program s titulem Mýtus Evropa nabídne 23. června na hradě Lokti přední německý soubor Hamburger Ratsmusik, který bude interpretovat národní styly, které na cestách po Evropě inspirovaly hudebníky 17. a 18. století.

Festivalový Cyklus Most mezi tradicí a modernou zavede letos festivalového návštěvníka do historických i moderních provozů či jinak nepřístupných manufaktur. Řada Genius Loci zase umožňuje oživit tradiční společný středoevropský kulturní prostor a připomenout bohatou uměleckou tvorbu německých Čechů, židovských skladatelů, spisovatelů a výtvarných umělců.

Festival Uprostřed Evropy / Mitte Europa se koná do 29. července.