Ministerstvo kývlo na obnovu barokního divadla ve Valticích

Valtice - Ministerstvo kultury schválilo projekt památkářů na obnovu zcela zničeného barokního divadla v zámku ve Valticích na Břeclavsku. Obnova divadla, jež za komunismu sloužilo jako garáž pro traktory a později jako diskotéka, přijde na čtvrt miliardy korun. Půjde o jeden z nejdražších projektů obnovy památek v ČR.

Schválení ministerstvem znamená, že památkáři mohou v projektu pokračovat. Může začít výběr dodavatele stavby. V obnovené památce by mělo sídlit Národní centrum divadla a tance. Činnost by mohlo zahájit za dva roky. Divadlo by se mělo stát dějištěm různých festivalů a domovskou scénou pro divadelní a folklorní soubory z Břeclavska.

Náklady na jeho obnovu jsou zatím přibližné. Památkáři předpokládají, že budou o deset procent nižší. Snížit by se měly vzhledem k velké poptávce stavebních firem po zakázkách. přibližně 85 procent nákladů zaplatí Evropská unie.

Přestože je divadlo ojedinělou stavbou, mělo pohnutý osud. Coby divadelní scéna bylo využíváno až do druhé poloviny 20. století. Pak byly jeho interiéry vybourány a změnily se v garáž pro zemědělské stroje. Objekt bude obnoven s pomocí dokumentace, která se zachovala v archivech památkového ústavu.

Valtický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu, zapsaného od roku 1997 na seznam světových památek UNESCO. V této oblasti se připravuje i další rozsáhlý projekt - obnova jízdáren zámku v Lednici. Přijde na přibližně půl miliardy korun. Vznikly spekulace, že je projekt předražený. Některá média to dávala do souvislosti s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Hejtman následně požádal ministerstva kultury a financí o podrobnou kontrolu projektu.