Devět bran vypravuje vlak s Modlitbou pro Kateřinu Horovitzovou

Praha - Divadelní vlak, v němž na čtrnácti zastávkách vždy znovu prožije svůj tragický osud Kateřina Horovitzová, je zřejmě největším lákadlem letošního festivalu Devět bran. Program třináctého ročníku festivalu česko-německo-židovské kultury končí 24. června. Vlak Lustig - Vlak do nenávratna vyjede v červenci a v srpnu. Na úvod festivalu byly uděleny ceny za přínos židovské kultuře. Hlavní cenu získala cembalistka Zuzana Růžičková-Kalabisová.

Profesorka, klavíristka a cembalistka Růžičková-Kalabisová je známá svou interpretací hudby Johanna Sebastiana Bacha. Právě Bachovy skladby jí prý pomohly překonat hrůzy, které zažila v koncentračním táboře, kam byla nacisty odvezena ve svých čtrnácti letech.

Program festivalu pokračuje ve středu 13. června, kdy se uskuteční premiéra Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou v Divadle pod Palmovkou, které hru podle literární předlohy Arnošta Lustiga nastudovalo. Další představení se odehrají ve speciálně vypraveném divadelním vlaku na čtrnácti krajských nádražích v ČR.

Premiéra „vlakové verze“ bude 13. července na nádraží Praha-Bubny, odkud v protektorátu Čechy a Morava odjížděly transporty Židů do Terezína. Na divadelním projektu spolupracoval režisér Petr Kracík spolu s dramaturgem Ladislavem Stýblem a synem Arnošta Lustiga Josefem. V titulní roli budou alternovat mladé herečky Anna Stropnická s Denisou Pfauserovou. Vlak nabídne kromě divadla výstavu a projekce filmů s tematikou holokaustu.

„Vlak je symbolem transportu do Osvětimi, symbolem zla,“ upozornil ředitel festivalu Pavel Chalupa. „Jeho trasu připravujeme jako připomínku 70. výročí konference ve Wannsee. Je to smutná připomínka, protože tam se 20. ledna 1942 rozhodlo o konečném řešení židovské otázky.“ Projekt Vlak Lustig bude proto na konci srpna a začátkem září zakončen na symbolické trase Wannsee-Praha-Krakov-Osvětim.

Samotný program festivalu začal v hlavním městě 12. června. Přístup na všechny akce je stejně jako v minulých ročnících zdarma. Základní myšlenkou přehlídky je prezentovat české společnosti židovskou kulturu jako kulturu stále živoucí a inspirující. Letos se zaměřuje na kulturu španělskou.

„Snažíme se, abychom nabídli široké spektrum problematiky v uměleckém ztvárnění. Hlavně v divadelním, poté ve filmech – hraných i dokumentárních, a pak i v literatuře. Ta je spíše okrajová, ale je vždy zastoupena,“ podotkl k programu Chalupa. Třináctý ročník doprovází i mezinárodní konference Mountains of Moses. Chce připomenout a analyzovat významné události vzpoury, odporu a záchrany obětí masové likvidace 20. století.

Vydáno pod