Loutky Naivního divadla Liberec okouzlily čínské diváky

Liberec - Na nejvýznamnější světové akci loutkářského divadla si počtvrté zahrálo liberecké Naivní divadlo. S představením Janek a kouzelná fazole sklidilo úspěch v Číně, kde se konal 21. světový kongres mezinárodní loutkářské organizace UNIMA (UNion Internationale de la MArionnette) s doprovodným festivalem. „Získali jsme jednu ze sošek. Nerozlišovalo se pořadí, ocenění získala úspěšná představení,“ uvedl ředitel divadla Stanislav Doubrava.

Potěšily ho reakce čínských diváků. „Zájem o naše loutky byl obrovský. Loutkoherci měli pravidelně po konci představení další směnu, ve které si publikum pořizovalo fotografie a diváci měli možnost si loutky přímo vyzkoušet,“ řekl ředitel divadla.

Světový kongres s doprovodným festivalem se koná v různých státech jednou za čtyři roky. Dostat se na něj není nijak jednoduché. Z českých souborů bylo Naivní divadlo letos jediné. „Žertem kongres s festivalem nazýváme olympijskými hrami loutkového divadla,“ uvedl Doubrava.

V olympijském duchu se v čínském městě Čcheng-tu neslo i slavnostní zahájení. „Bylo impozantní. Přenášela ho centrální televize a byla na něm i čínská ministryně kultury. Tradice loutkářství v Číně je tři tisíce let dlouhá,“ uvedl ředitel libereckého divadla.

Naivní divadlo / Janek a kouzelná fazole
Zdroj: ČT24/Naivní divadlo

Zážitkem pro něj bylo i vystoupení v přírodním komplexu na okraji města. „To byla další specifická vychytávka od Číňanů. Naše představení určené do vnitřních prostor dali na exteriérovou scénu v parku, kde bylo celkem 15 scén. Hráli tam všichni možní loutkáři z celého světa a představení jsme museli rozdělit na tři části, aby se publikum mohlo vystřídat. Lidé mezi scénami korzovali,“ uvedl Doubrava.

Inscenace Janek a kouzelná fazole, kterou nastudovala Michaela Homolová, vychází ze známé anglické pohádky. Do Číny mohlo vyrazit z Liberce maximálně deset lidí. Podle Doubravy bylo administrativně náročné se do asijské země dostat, pobyt byl bez omezení. „Naprosto volně jsme se mohli pohybovat. Problém byla jen jazyková bariéra,“ dodal.

Naivní divadlo / Janek a kouzelná fazole
Zdroj: ČT24/Naivní divadlo

Pro Naivní divadlo to byl první pobyt v Číně. Do Asie se ale liberečtí divadelníci nevydali poprvé. Loni na jaře se s maňáskovým představením Alibaba a čtyřicet loupežníků představili na festivalu v Hongkongu.

Naivní divadlo bylo založeno v roce 1949 jako jedno z prvních profesionálních loutkových divadel v bývalém Československu. Nejprve působilo pod názvem Ústřední loutkové divadlo, později bylo přejmenováno na Krajskou loutkovou scénu a v roce 1961 na Severočeské loutkové divadlo. Současný název má od roku 1968.

Mezinárodní loutkářská organizace UNIMA byla založena roku 1929 v Praze. Nyní sídlí ve francouzském Charleville-Méziéres. Přehlídky v Číně se zúčastnilo více než 60 vybraných divadel z celého světa. Součástí programu bylo 180 představení, výstavy, diskusní fóra či přednášky.

Vydáno pod