38. Letní filmová škola: heydrichiáda, Szabó, Kiarostamí

Uherské Hradiště - Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti nabídne letos návštěvníkům také unikátní snímky o heydrichiádě. Každoroční sekce Fokus zaměřená na dějiny jedné národní kinematografie je věnována historii maďarského filmu, při té příležitosti přijede režisér István Szabó. Diváci se dále mohou těšit třeba na retrospektivy Davida Leana, Agnieszky Hollandové a Abbáse Kiarostamího, který bude také osobně přítomen.

Diváci v sekci snímků zachycujících události okolo atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha uvidí dobové týdeníky, hraný gruzínský snímek a britské dokumentární drama z roku 1943. Promítat se bude americké drama I kati umírají z roku 1943 režiséra Fritze Langa nominovaný na dva Oscary, oznámila mluvčí přehlídky Eva Blažková. Letošní 38. ročník filmové školy se koná od 21. do 28. července.

„Nebudou chybět ani klasické české snímky jako Atentát od Jiřího Sequense, Vyšší princip od Jiřího Krejčíka, Romeo, Julie a tma režiséra Jiřího Weisse či komunistickou ideologií těžce obtěžkané Sokolovo režiséra Otakara Vávry,“ uvedla Blažková.

Záběry, které v Lidicích natočili sami fašisté

Pohled na význam a postavení Heydricha v hierarchii nacistického Německa doplní americko-britský koprodukční snímek z roku 2001 Konference ve Wannsee s Kennethem Branaghem v roli Heydricha. „Vojenský historický ústav divákům poskytne i jedinečnou možnost vidět záběry, které v likvidovaných Lidicích natočili sami fašisté,“ poznamenala mluvčí. Filmovou přehlídku doplní i besedy a přednášky na dané téma.

Letošní filmová škola nabídne také retrospektivní výběr jednoho z nejznámějších íránských režisérů Abbáse Kiarostámího, který do Hradiště přijede. Spisovatel, malíř a filmový režisér natočil za svoji kariéru více než 40 snímků, za které získal ta nejprestižnější světová ocenění (například Zlatou palmu z MFF v Cannes za film Chuť třešní).

Přehlídky se zúčastní i maďarský režisér István Szabó, který převezme výroční cenu Asociace českých filmových klubů, mladý maďarský filmař Benedek Fliegauf a také vnučka Harolda Lloyda Suzanne Lloydová, kterou legendární komik vychoval a učinil z ní správkyni svého odkazu. Doprovodné akce budou například koncerty Ivy Bittové, Lenky Dusilové, Načevy a skupin Midi lidi, Traband, Floex, DVA a Bratři Orffové. Další informace hledejte zde.

38. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA UHERSKÉ HRADIŠTĚ 21. AŽ 28. ČERVENCE 2012