Nominace na Chalupeckého cenu: nováčci i repetenti

Praha - Adéla Babanová, Vladimír Houdek, Richard Loskot, Jiří Thýn a autorská dvojice David Böhm & Jiří Franta jsou jména pěti výtvarných umělců, kteří se uchází o Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012. Thýn a Böhm s Frantou se do nejužšího výběru nominovaných dostali už podruhé, respektive potřetí. Výstava letošních finalistů i vyhlášení laureáta se přestěhuje z Prahy do Brna. A laureát po více než dvanácti letech bude moci vystavovat v Národní galerii.

Ve výběru finalistů jsou zastoupena videa, instalace, kresby, malby i fotografie. Finalisty vybrala mezinárodní porota, v jejímž čele je podruhé kurátor galerie moderního umění MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer.

Adéla Babanová porotu přesvědčila svými videi, ve kterých reinterpretuje příběhy z běžného života a historie umění skrze postupy užívané v rozhlasových a televizních programech a na nichž spolupracuje také s profesionálními scenáristy, herci a filmovým štábem.

Davida Böhma a Jiřího Frantu porota zahrnula do svého výběru již potřetí, oceňuje jejich až obsesivní zaujetí pro hledání kresby v jejích nejrůznějších manifestacích a utajeních a také jejich poslední projekt, jímž byla výstava Echolog v Galerii Jiřího Švestky.

Vladimír Houdek byl vybrán díky naléhavosti, se kterou na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně. Richard Loskot vytváří prostřednictvím technických, elektronických médií instalace, které pozměňují a upravují světelné i hmatové parametry prostoru a dle poroty tak umožňují účastníkovi prožitek nesamozřejmosti smyslového, pohybového i časového vnímání.

Jiří Thýn je mezi finalisty již podruhé, a to pro své formálně dokonalé instalace, které jsou úzce spjaty s určitými příběhy a debatami v umění, týkajícími se problematiky statusu (fotografického) obrazu.

Richard Loskot / Záznamy přítomnosti
Zdroj: ČT24/CJCH

Cena pro výtvarné umělce do 35 let bude udělena potřiadvacáté. Vítěze vyhlásí 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku. Večer s názvem „Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel“ v režii Vladimíra Morávka odvysílá Česká televize. Ceremoniálu bude předcházet od 25. října výstava nových děl finalistů v Domě pánů z Kunštátu v Brně (od 25. října do 9. prosince). O laureátovi se porota rozhodne právě po zhlédnutí finální výstavy.

Chalupeckého cena bude stejně jako loni doplněna o doprovodný program 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst. Projekt navazuje na loňský úspěšný model prezentace, kdy byli umělci představeni v pěti prostorově a organizačně odlišně vzniklých situacích, které si sami zvolili.

„V letošním ročníku jsou místa prezentace známá dopředu, v daných městech bude navázána spolupráce s galerijními institucemi, které se budou na prezentaci finalistů podílet,“ uvedl autor doprovodného program Ondřej Horák. Své projekty představí finalisté veřejnosti postupně od července do listopadu, kromě Prahy, také v Brně, Ostravě, Hradci Králové a poprvé i v Bratislavě. 

Letos totiž poprvé dojde v rámci doprovodného programu k propojení s Cenou Oskára Čepana, obdobnou cenou předávanou na Slovensku, od čehož si organizátoři vzájemně slibují možnost kvalitní prezentace českých umělců na Slovensku a naopak.

V příštěm roce by měla být tvorba vítěze vystavena v pražské Národní galerii. Prestižní tuzemská výtvarná cena naposledy spolupracovala s touto institucí v roce 2001. „Doufáme, že končí letité kompromisy, jak prestižní cenu důstojně prezentovat, a že letošní ročník nastartuje novou etapu nesmrtelnosti. Od roku 2013 se Cena Jindřicha Chalupeckého vrací do Národní galerie, do přední státní instituce, kam svým statutem patří,“ podotkla kurátorka Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Vladimír Houdek / Fyzik (Melancholie V, 2010)
Zdroj: ČT24/CJCH

V porotě kromě Christiana Rattemeyera dále zasedají šéfkurátor vídeňského MUMOK Rainer Fuchs, historička umění Milena Bartlová, umělec Daniel Balabán, kurátorka Edith Jeřábková, kurátor a šéfredaktor kritického magazínu o současném umění Springerin Georg Schöllhammer z Rakouska a umělec Tomáš Lahoda působící také v Dánsku.

Cena Jindřicha Chalupeckého, nesoucí jméno význačného filozofa a výtvarného a literárního kritika, byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. V minulosti ji získal například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá. Laureátem loňského ročníku byl Marek Ther.

Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizování projektu v prestižní české galerii. Od roku 2007 vystavovali vítězové ve Špálově galerii, v příštím roce bude výstava letošního laureáta uspořádána v Národní galerii. Laureát dále získává šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, kde dostane příležitost navštívit významné galerie. Svou tvorbu vystaví také v galerii některého z Českých center.

Vydáno pod