Beach Boys vyrážejí na turné. Everybody's gone surfin'

Paříž - Američtí Beach Boys, jejichž první album Surfin' Safari vyšlo v roce 1962, spolu nehráli 20 let. Po letech právních sporů se usmířili a vyrážejí na světové turné. V 60. letech byli zámořským protějškem Beatles. Úspěšnou kariéru ale přerušila duševní choroba vůdčí postavy Briana Wilsona. „Naše hlasy zní lépe než před padesáti lety. Protože jsme rození zpěváci,“ tvrdí Wilson, kterému se přezdívalo šílený génius. Kapelu založil se dvěma bratry a bratrancem.

„Naše tajemství spočívá v lásce k harmoniím. A samozřejmě v neskutečném hudebním mistrovství bratrance Briana,“ říká Mike Love. Nemoc, závislost na drogách, ani Wilsonovo podivínství nikdy nezastínily krédo kapely. Jak tvrdí Mike Love, Beach Boys chtěli „vybudovat hudební oázu pro lidi, aby mohli uniknout svým problémům.“

Počátkem roku překvapili zakládající členové skupiny Brian Wilson, Mike Love a Al Jardine a jejich spoluhráči Bruce Johnston a David Marks hudební svět oznámením, že chystají vydání nového alba That's Why God Made the Radio.

Kapela se také vydala na světové turné, které zahrnuje 50 zastávek vzhledem k padesátým narozeninám kapely. Začalo v USA a v srpnu vyvrcholí v Hongkongu. Fanoušci mají nejspíše poslední šanci si kapelu užít. „Beach Boys existují padesát let. Znovu jsme se sešli a bude to naposledy,“ varuje Al Jardine.

Petr Vizina o novém turné Beach Boys (zdroj: ČT24)
Vydáno pod