Holešovský zámek vystavuje Josefa Ladu ve velkém

Holešov (Kroměřížsko) - Největší výstava Josefa Lady za poslední roky v Česku začala v zámku v Holešově na Kroměřížsku. Návštěvníci si mohou prohlédnout více než tři stovky děl. Zastoupeny jsou také rané práce, které nejsou často vystavovány. Poskytl je Památník národního písemnictví, který je partnerem výstavy. Oznámil to ředitel pořádajícího Městského kulturního střediska Holešov Pavel Chmelík.

Výstava nazvaná Josef Lada Holešov 2012 je koncipovaná jako průřez dílem Josefa Lady, nejranější práce pocházejí z roku 1905, nejstarší z roku 1957. Díla do Holešova zapůjčili dvě desítky institucí i soukromí sběratelé. Na přípravě výstavy se podílel odborník na Ladovo dílo a autor monografie Jiří Olič a výtvarníkův vnuk Josef Lada.

„Pravděpodobně se sem dostalo i pár věcí, které jsem na výstavě ještě nikdy neviděl,“ řekl dvaapadesátiletý Lada, který je vystudovaným právníkem a stará se o dílo svého dědečka a zajišťuje smluvně nakladatelské záležitosti.

Na snímku je malířův vnuk Josef Lada
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Sám nemaluje, říká, že talent nezdědil. „Mým nejoblíbenějším dílem je obraz Hospodská rvačka, na zámku je také vystaven,“ poznamenal Lada. Každý rok se podle něj objeví asi dvě nové kresby, zejména z pozůstalostí.

„Jsou to většinou varianty obrazů, většinou nějaká zima,“ říká Lada. Vždy je podle něj složité rozpoznat, jestli jde o originál či napodobeninu, kterých je spousta. „Je to ošemetná věc, díla mají hodnotu statisíců,“ podotkl Lada.

Zahájení výstavy se zúčastnil také herec Josef Dvořák
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Cena vystavených děl na holešovském zámku se podle Chmelíka pohybuje v desítkách milionů korun, proto bylo nezbytné zařídit na výstavě profesionální dozor. Ladovy práce jsou vystaveny ve čtyřech velkých sálech, na zámku se také promítá dokument o Ladovi z roku 2009. V jedné komnatě je zřízen dětský koutek, kde si mohou děti vybarvit omalovánky s Ladovými obrázky a sledovat jeho pohádky. Výstava potrvá do konce září.

Vydáno pod