Stop, toto je konec knihy. Bleach vychází česky

Praha - Po titulech Naruto, Death Note: Zápisník smrti a Crying Freeman: Plačící drak vyšel v Česku japonský komiks Bleach. První díl série manga fenoménu, kterého se v Japonsku prodalo 72 milionů výtisků, přináší příběhy vznětlivého studenta Ičiga Kurosakiho, jenž musí bojovat nejen za živé, ale i za mrtvé duše.

Publikace je pro evropského čtenáře neobvyklá tím, že je na žádost tvůrců v uspořádání zprava doleva, stejně jako v Japonsku, aby byla zachována původní orientace kreseb. V praxi to znamená, že první strana knihy od autora scénáře a výtvarníka jménem Tite Kubo je v místech, kde je čtenář zvyklý na poslední stránku.

Z evropského pohledu na přední straně knihy je pak upozornění „Stop, toto je konec knihy“ s návodem, aby čtenář začal číst v pravém horním rohu a četl všechny panely a bubliny zprava doleva.

Příběhy mrtvých jsou dojímavé i strašidelné

Bleach je podle vydavatelů knihy čtvrtý nejoblíbenější kreslený seriál v Japonsku a v Americe se drží v první desítce. Vznikly podle něj čtyři celovečerní filmy, sedm rockových muzikálů a mnoho počítačových her, figurek, triček, plakátů a knih.

Bleach, příběhy Ičiga Kurosakiho
Zdroj: ČT24/Crew

„Síla Bleache spočívá i v tom, že nejen zachycuje lidský i hrdinský růst hlavního hrdiny, ale soustředí se i na postavy kolem něj. A také na příběhy mrtvých, které jsou často dojímavé i strašidelné. Rozhodně to není jen efektní řežba. Je to i o vyrovnávání se se smrtí a životem,“ uvedl redaktor vydavatelství Crew Ľudovít Plata.

O Bleach usilovali zástupci Crew už delší dobu, ale japonští partneři potřebovali nejprve vědět, jak se nakladatelství postará o Naruto. Teprve když byli spokojeni s provedením tohoto komiksu, byli ochotni jednat o Bleach.

Bleach
Zdroj: ČT24/Crew

„U překladu jsme narazili na poměrně zásadní a neobvyklý problém. Názvy knih i kapitol jsou anglicky a některé postavy rády prokládají své věty anglickými slovy. Nebyl by problém přeložit to do češtiny - ale byl by to velký zásah do stylu knihy. Takže jsme se rozhodli udělat komiks tak, aby co nejvíc zprostředkoval prožitek původních čtenářů a občasná angličtina zůstala,“ podotkl šéfredaktor vydavatelství Crew Jiří Pavlovský.

Další díly Bleache budou vycházet, stejně jako Naruto, každé dva měsíce.