Smetanova Litomyšl produkuje více radosti

Litomyšl – Pořadatelé festivalu Smetanova Litomyšl se letos rozhodli čelit špatným zprávám „větší produkcí radosti“. 54. ročník nabídne v 25 dnech 31 pořadů. Cílem programu je návštěvníky pobavit a odvést od starostí, na své si ale prý přijdou i náročnější diváci.

Smetanova Litomyšl je druhým nejstarším festivalem klasické hudby v Česku (po Pražském jaru). Potitulem letošního ročníku je pocta Pernštejnům, slavnému rodu, jehož sídlem byl litomyšlský zámek, je věnován koncert hornisty Radka Baboráka právě na zámeckém nádvoří. 

V programu převažují známé opery, oblíbené orchestrální skladby, ale nechybí ani hudba pro náročnější publikum. Několik děl zazní v Litomyšli v premiéře. Největším počinem bude písňový cyklus Lingua Angelorum, zkomponovaný Sylvií Bodorovou pro barytonistu Thomase Hampsona. Českou premiéru bude mít scénické provedení semiopery Henryho Purcella Královna víl. Uvedeno bude v přírodním divadle v Nových Hradech a bude spojeno s netradiční prohlídkou zámku.

Vojtěch Stříteský, dramaturg festivalu: Je to paradox. V našem regionu se narodili Bedřich Smetana, Bohuslav Martinů, Václav Jan Tomášek, Petr Eben… Ale je to jediný kraj, kde není stálá operní scéna. A díky festivalu je najednou v srdci regionu. Nejde ale jen o operu, Smetanova Litomyšl je významná událost umělecká, společenská, navíc v atmosféře litomyšlského zámku.

Letošní ročník festivalu bude více než kdy jindy operní, odehraje se devět představení šesti titulů. Dva z nich uvede Národní divadlo: Traviatu režisérky Jany Kališové a Jakobína Jiřího Heřmana. Nabídka operních děl zahrnuje i Bizetovu Carmen (NDM Ostrava) a Pucciniho Bohému (Státní opera Praha). Trvalý deficit oper Bedřicha Smetany letos řeší hravá inscenace Prodané nevěsty režiséra Michaela Taranta (Moravské divadlo Olomouc).

Luděk Vele, Alžběta Poláčková a Aleš Briscein
Zdroj: Národní divadlo/Hana Smejkalová

Zahajovací koncert na druhém zámeckém nádvoří 14. června bude patřit České filharmonii, jejímž hostem bude turecký klavírista Fazil Say. Pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši zazní díla Smetany, Debussyho a Čajkovského. Z koncertní nabídky se návštěvníci mohou těšit i na vystoupení Pavla Šporcla, který představí nový projekt barokní hudby.

Při zahájení zazní Čajkovského koncert b moll, jedna z nejznámějších a nejpopulárnějších skladeb. Populárních skladeb ale festival nabídne víc. „Beethovenovu Osudovou, Musorgského Obrázky z výstavy, Dvořákovu Anglickou nebo jeho Karneval, nejznámější tenorové árie zazpívá Marcello Giordani,“ vyjmenoval ředitel festivalu Jan Pikna.

Rozloučení se Smetanovou Litomyšlí bude sólem pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Pod taktovkou Libora Peška přednese pod názvem Největší symfonické maličkosti výběr z nejpopulárnějších melodií klasické hudby. Závěrečnou skladbu – Čajkovského slavnostní předehru 1812 – doprovodí dělostřelecká kanonáda.

Hudební festival Smetanova Litomyšl se koná od 14. června do 8. července. Ti, kteří se do Litomyšle nedostanou, mohou některé pořady sledovat alespoň v televizi a rozhlase. Česká televize a Český rozhlas zaznamenají pro své vysílání koncert Thomase Hampsona, Český rozhlas pozve posluchače stanice Vltava k poslechu přímého přenosu závěrečného koncertu festivalu Největší symfonické maličkosti. Také letos Česká televize připraví čtyři díly pořadu Smetanova Litomyšl den po dni, jimiž režisér Martin Kubala zdokumentuje přípravu a průběh celého ročníku. První díl se bude vysílat na ČT2 ve středu 20. 6., další potom budou následovat každou festivalovou sobotu.

Také letos doplní hudební festival cyklus výstav vizuálního umění Smetanova výtvarná Litomyšl. Ústředním tématem bude Julius Mařák, další velký litomyšlský rodák, od jehož narození uplyne právě 180 let. Mařákovi a jeho žákům budou věnovány hned čtyři výstavy, další pak představí soudobé umění, mimo jiné Srdce pro Václava Havla, vytvořené ze zbytku svící svezených z pietních míst, která vznikla po úmrtí prvního českého prezidenta. Celkem letos v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle proběhne 22 výstav.

Vojtěch Stříteský a Jakub Hrůša ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)