Zuzana Michnová vydala album, točí film a zve kamarády do La Fabriky

Praha - Jedinečné vystoupení Zuzany Michnové a jejích hostů se uskuteční 14. června v pražské La Fabrice. Zpěvačka, skladatelka, textařka si zahraje s mnoha profesními přáteli. „Vím, že jsme s tou muzikou nikdy nikam nepatřili, hráli jsme jazzový festival v Lucerně, bigbítový festival i folkový festival. A to se mi právě líbilo,“ říká o hudbě své slavné kapely Marsyas Michnová, které byla hostem Profilu ČT24. Záběry z koncertu doplní film, který o Michnové natáčí režisérka Jitka Němcová.

„Pozvala jsem si všechny muzikanty, kteří se mnou hráli během téměř čtyřiceti let. Písničky na koncert si vybírám sama, ale samozřejmě je s pozvanými přáteli konzultuji,“ uvedla Michnová. Na jevišti se společně s Michnovou objeví například Michael Kocáb a Oskar Petr, který stál u zrodu alba Marsyas a v roce 1979 emigroval do Spojených států, nebo pozdější členové Marsyasu, tedy Jiří Vondráček, Jaroslav Olin Nejezchleba a Pavel Skála.

Dneska tam bude třicet muzikantů, což je neuvěřitelné

Dále mají zahrát Jiří Charypar, Jiří Zelenka, David Noll, Kulich Pokorný a v neposlední řadě také Michal Pavlíček, se kterým Zuzana Michnová natočila sólové album Rány. Jednoho ze zakladatelů kapely Marsayas, zesnulého Petra Kalandru, pak jako host koncertu připomene Petr Kalandra Memory Band. „Dneska tam bude hrát asi třicet muzikantů, což je docela neuvěřitelné,“ směje se Michnová.

Návštěvníci koncertu se stanou protagonisty celovečerního dokumentárního filmu, který o Michnové točí režisérka Němcová. „Chceme divákům přiblížit ve vzpomínkách období její největší slávy, radosti, ale i těžké chvíle v životě. Zuzana je spontánní písničkářkou, která se prostě a nehledaně svěřuje se svými pocity i city, má velké kouzlo a energii. Vždyť ve svých třiašedesáti letech obráží hudební kluby a festivaly po celé zemi a vždycky je vyprodáno,“ sdělila Němcová.

Rozhovor se Zuzanou Michnovou (zdroj: ČT24)

Na květnovém koncertu v Malostranské besedě v Praze představila Michnová koncertní dvojalbum skupiny Marsyas s názvem V mýdlových bublinách, které v rámci edičního projektu Olivovníky vydává nakladatelství Galén.

„Strašně jsme se tenkrát zlobili na našeho zvukaře, který za lahev vína nechal nějakého cizího obejdu napíchnout si náš koncert do svého aparátu a dal mu tak za láhev naši nahrávku. Navíc se to nesmělo. Jenže nebýt těch nahrávek, tak tohle dvoucédéčko nevyšlo,“ vypráví okolnosti vzniku nahrávek Michnová.

Album obsahuje dosud nevydané písně i skladby z jejího prvního alba v necenzurované podobě z let 1973-1978. Přináší rané písně, dobové cover verze písní Boba Dylana, CSN&Y, Melanie, Fairport Convention a dalších a první pokusy o původní tvorbu.

Marsyas / V mýdlových bublinách
Zdroj: ČT24/Galén

„Chtěli jsme připomenout i atmosféru pořadů z Malostranské besedy a dlouholetou spolupráci kapely s Miroslavem Kováříkem, proto nahrávka začíná možná netradičně beatnickou poezií Václava Hraběte v nezaměnitelné Kováříkově interpretaci s hudebním doprovodem Marsyas,“ uvedl editor vydání Lubomír Houdek.

Všechny nahrávky pocházejí z koncertů, snížená technická kvalita některých písní potvrzuje fakt, že jde o téměř čtyři desetiletí staré amatérské nahrávky. O zvuk vydání se postaral ve studiu SONO Pavel Karlík a podle vydavatele se z obou alb valí autentický dobový zvuk.

Marsyas založili počátkem 70. let kytaristé a zpěváci Kalandra a Petr se zpěvačkou Michnovou, která jako jediná prošla všemi sestavami kapely. První deska nazvaná stejně jako kapela vyšla v roce 1978. K nejznámějším písničkám Marsyas patří například Zmrzlinář, píseň byla jednou z ústředních skladeb filmu Pupendo.