Porta zve na potlach s Kapitánem Kidem

Ústí nad Labem - Koncert k nedožitým osmdesátinám ústeckého písničkáře Kapitána Kida zahájí 14. června v Ústí nad Labem 46. ročník festivalu Porta. V sobotu akci završí mezinárodní interpretační soutěž a předání cen.

Potlach s Kidem byl původně připravován jako narozeninový koncert, na němž se Jaroslav Velinský, známý jako Kapitán Kid, podílel; dokonce vybral a pozval interprety, kteří budou zpívat především jeho písničky. Vzpomínkového koncertu se zúčastní jeho přátelé - hudebníci, například Věra Martinová, Wabi Daněk nebo Miki Ryvola. V sobotu se účastníci vydají na hřbitov v Tisé, kde je známý písničkář pohřben.

V pátek si pořadatelé pozvali jako hosty mimo jiné Petru Černockou nebo Vojtu Kiďáka Tomáška. Hrát se bude na více místech v Ústí nad Labem. Celý festival vyvrcholí vyhlášením vítězů mezinárodní interpretační soutěže, které se účastí kapely a písničkáři z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Na následujícím galavečeru vystoupí Olga Matušková, Petr Spálený, kapela Fešáci nebo Aneta Langerová.