Kdo sejde z cesty, může mít život jednu píseň

Praha - Cokoliv se může pokazit, pokazí se. První Murphyho zákon platí bez výjimky i pro cestu mladého právníka a stárnoucího bohémského rockera z Prahy do Olomouce k rozvodovému soudu. Původně několikahodinová cesta se protáhne na tři dny, když se jim podaří Sejít z cesty. Televizní film režiséra Pavla Jandourka uvede ČT1 v premiéře dnes od 20:00.

Lehce absurdní příběh je filmem o tom, jak náhodné setkání může ovlivnit náš život. V tomto případě náhoda svedla dohromady dva lidi, kteří by spolu zřejmě jinak na pivo nezašli: stárnoucího rockera (Ondřeje Pavelku) a mladého právníka (Václav Neužil), jehož úkolem je dovézt bohémského pasažéra k soudu. Jenže cesta nakonec vede oklikou přes jeden velký mejdan. A kvůli tomu k sobě musí najít cestu i dva lidé z odlišného prostředí, jiných generací i pohledů na život.

„Na začátku budou asi oba divákům víceméně nesympatičtí - právník v obleku, drahém autě, na druhé straně flamendr, rocker,“ domnívá se režisér Pavel Jandourek, který se podílel také na scénáři (spolu s Rudolfem Králem, Michalem Šalomounem a Irenou Pavlovou). Při vymýšlení konce se prý inspirovali filmem Smoke.

  • Sejít z cesty / Václav Neužil, Oldřich Navrátil zdroj: ČT
  • Sejít z cesty / Jitka Čvančarová, Ondřej Pavelka zdroj: ČT

„Končí nekonečným monologem hlavního představitele, který vykládá pětiminutovou historku, pak je prodleva a všichni, kdo tu historku vydrželi, mají jako bonus, že se historka obrazově převypráví. A my jsme konec převyprávěli písničkou,“ prozradil režisér. „Oslovil jsem všechny známé a známé známých po internetu, aby napsali text nejlepšího rockového songu na světě. Tento konkurz vyhrál můj známý z Lichtenštejnska.“ Hudbu k textu pak složil Michal Pavlíček.

Sejít z cesty je podle Jandourka, který má na režisérském kontě celovečerní snímek Maharal - tajemství talismanu, pohádku Dům U Zlatého úsvitu nebo seriál 4teens, film, který nebere vážně konvence ani sám sebe. I proto mu dal podtitul: Život jedna píseň.

Kromě Václava Neužila a Ondřeje Pavelky se na obrazovce objeví také Jitka Čvančarová, Vanda Hybnerová, Michaela Kuklová, Norbert Lichý nebo Oldřich Navrátil.