Sanitka II skončí jako Sanitka I - hromadným neštěstím

Praha – Pádem letadla v pražském Suchdole skončil v roce 1984 seriál Sanitka. I jeho pokračování, které natáčí pro Českou televizi Filip Renč, zakončí výjezd pražské záchranné služby k hromadnému neštěstí. Nejnáročnější scéna už je natočena, teď se filmaři přesunou do střižny.

Televizní letecká katastrofa, k níž vyjelo osazenstvo pražské záchranky před třiceti lety, byla inspirována skutečnou událostí a patřila k nejnáročnějším scénám. I konec druhé řady seriálu Sanitka byl tou největší scénou, do níž se tvůrci pustili.

Přípravy trvaly měsíc a natáčení zabralo pět dní. Podle scénáře Ivana Hubače, syna Jiřího Hubače, který byl scenáristou první Sanitky, zasahují záchranáři po výbuchu v hudebním klubu. Smutná bilance tragédie si vyžádá devatenáct mrtvých a čtyřicet dva zraněných. Scéna se natáčela v bývalém kině v Milovicích – s minimem triků, zato co nejblíže skutečnosti. Zahrálo si v ní 160 lidí.

  • Jiří Dvořák (vpravo) při natáčení seriálu Sanitka II zdroj: ČT24
  • Poslední díl seriálu Sanitky I zdroj: Česká televize

V druhé řadě se objeví i postavy z první Sanitky, například Jaromír Hanzlík, děj je ale zasazen do současnosti. „Od té doby, co ten seriál psal otec, prošla záchranná služba obrovským vývojem,“ podotkl Ivan Hubač, že i na to tvůrci samozřejmě pamatovali.

Přibudou například scény z vrtulníku i operačního střediska, provozní problémy se ale zas tolik nemění. Ředitel Jiří Dvořák, stejně jako jeho seriálový předchůdce, jehož hrál Josef Vinkář, i skutečný šéf záchranářů, hledá vhodné místo pro záchranku. „Nám se to povede,“ prozradil Dvořák, „a skutečné záchrance přeju, ať se jim to povede taky, protože si to opravdu zaslouží.“

Reportáž Milana Brunclíka z natáčení Sanitky II (zdroj: ČT24)

První řada seriálu měla jedenáct dílů, Sanitka II bude mít o dva více. Všech třináct by měli diváci na obrazovce České televize vidět v příštím roce.

Vydáno pod