Arts & film - festival filmového umění o umění poosmé

Telč - Výstavou filmových plakátů ze sbírky Philipa Mashetera na radnici v Telči začal osmý ročník evropského filmového festivalu o umění Arts & film 2012. Festival potrvá do 16. června, o úspěch bude usilovat 142 snímků z 32 zemí. Své projekty představí v Telči i Česká televize.

Na doprovodné výstavě uvidí návštěvníci několik desítek filmových plakátů. Mezi hlavní lákadla podle ředitele festivalu Josefa Schütze patří hlavně plakáty ze 60. let minulého století. „Tehdy jsme byli na absolutním vrcholu plakátové tvorby. Angličan Masheter se před několika lety přiženil do Telče. Vlastní unikátní sbírku, jakou má v Česku asi jen málokdo,“ upozornil.

Filmové projekce a odborný program, který je letos zaměřen hlavně na 20. výročí zápisu prvních českých památek na seznam UNESCO, začne v pátek dopoledne.

Soutěžní snímky jsou tradičně zaměřeny na výtvarné umění ve všech oblastech a oborech, architekturu, design, hudbu, literaturu a divadlo. Součástí festivalu bude i letos přehlídka nejnovějších filmů studentů vysokých filmových škol. Tradičním hostem a zároveň garantem festivalu je režisér Vojtěch Jasný. Projekce budou kromě radničního přízemí, které letos rozšířilo počet projekčních míst, také v aule telčského pracoviště Masarykovy univerzity.

Díky doprovodnému programu budou lidé moci například zhlédnout některé televizní pořady. „Herec Petr Nárožný společně s režisérkou Alenou Činčerovou představí seriál Čeští komici na jedničku. Josef Maršál uvede Toulavou kameru, 13. komnata bude věnovaná televizní hlasatelce Jaroslavě Panýrkové,“ představil některé z projektů, které do Telče přiveze ČT, Schütz.