Za hledání Wericha si ČT vysloužila Grand Prix Vojtěcha Jasného

Telč - Snímek režiséra Víta Olmera Hledání Jana Wericha z produkce České televize získal na evropském filmovém festivalu filmů o umění Arts&film Telč 2012 cenu Grand Prix Vojtěcha Jasného a stal se absolutním vítězem přehlídky. Česká televize uspěla i v dalších kategoriích.

„Vítězný film vynikl hlavně tím, že na rozdíl od jiných snímků popisujících zajímavé osobnosti Olmer pojal Wericha nejen jako herce, ale jako komplexní osobnost,“ uvedl ředitel festivalu Josef Schütz, čím Hledání Jana Wericha porotce oslovilo. Snímek má podle něj i vynikající kameru a střih.

Cenu České inspirace získal také titul o umělecké osobnosti. Patří Slovenské televizi za film o hudebníkovi Mariánu Vargovi Obyvatel vlastního ostrova. Kategorii výtvarné umění ve všech oblastech a oborech vyhrál film Bulharského kulturního institutu Christo at 75 zabývající se bulharským malířem, sochařem a představitelem uměleckého stylu land art Christem Javaševem. V soutěžní kategorii s tématem architektura a design bodovala Česká televize s cyklem Národní klenoty o městech s památkami zapsanými na seznam UNESCO.

Kategorii hudba, dramatické umění, film a literatura ovládl snímek České televize Neobyčejný život Hany Maciuchové. Vlastní soutěž měli letos opět studenti filmových škol. Vítězem této kategorie Film Future 3000 jsou studenti FAMU s kolekcí krátkých filmů.

Ocenění vyhlásí organizátoři večer na nádvoří telčského pracoviště Masarykovy univerzity. Osmého evropského filmového festivalu filmů o umění se zúčastnilo 32 zemí se 142 filmy.  Doprovodný festivalový program pokračuje v Telči i v sobotu.