Muzeum církevního umění se představuje

Plzeň - Nejcennější středověké sochy světců, obrazy, kněžská roucha, vitráže či monstrance ze západočeských kostelů a klášterů představuje nové Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, jež bylo otevřeno v Plzni v bývalém františkánském klášteře. Muzeum také popisuje svět křesťanů a jejich liturgii. Součástí expozice je i areál kláštera.

„Muzeum není rozhodně galerií. Důležité bylo ukázat v dílech křesťanský život - kteří světci byli v úctě a proč, co znamenají pro věřícího člověka,“ uvedl spoluautor expozice Luděk Krčmář. Prostřednictvím jednotlivých předmětů expozice vypráví i historii křesťanství na západě Čech. Byť nyní západ Čech patří k nejméně religiózním regionům v zemi, právě tudy přinesli asi v 8. století západní misionáři křesťanství do Čech. Kvůli muzeu odborníci vůbec poprvé zpracovali historii křesťanství na území diecéze.

V přízemních ambitech a v kapitulní síni jsou k vidění sochy a obrazy, které zobrazují historické a svaté osoby a události ze života svatých. Návštěvníci tam najdou tematické okruhy zaměřené na zobrazování Panny Marie, na apoštoly, šiřitele víry a mučedníky, na světce a na patrony nebo na vyobrazení Kristova života.

Reportáž Magdalény Rejžkové (zdroj: ČT24)

Muzeum navazuje na bývalé Diecézní muzeum, které se ve františkánském klášteře, spojovaném se založením Plzně, otevřelo na konci 90. let 20. století. Je ale rozsáhlejší a nabízí koncepční pohled na křesťanství. „Zavede návštěvníky vůbec poprvé také do prostor kláštera, kam dosud nikdy nemohli vstoupit. Jsou to například prostory východního křídla. V bývalé nemocnici je nyní expozice klenotnice s vizuálně nejatraktivnějšími exponáty - poháry, monstrancemi, rouchy a podobně,“ upozornil architekt Jan Soukup, jenž se na opravách kláštera i na expozici muzea podílel.

  • Z výstavy v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze autor: Petr Eret, zdroj: ČTK
  • Monstrance z Malesic u Stříbra z roku 1503 s původním pouzdrem autor: Petr Eret, zdroj: ČTK

K největším pokladům patří takzvaná Poleňská madona - obraz od Lucase Cranacha staršího z roku 1520, gotická stříbrná monstrance z Malesic s původním pouzdrem z roku 1503, dřevěný reliéf svatého Jiří bojujícího s drakem pocházející zhruba z roku 1520, středověké kalichy, vitráže gotických oken ze Žebnice z doby kolem roku 1340 a další cenné předměty. V klenotnici také návštěvníci spatří gotické kněžské roucho z Rokycan z roku 1380, naleznou zde rovněž nejstarší zachovanou skříň v Čechách zhruba z roku 1480, která sloužila k ukládání liturgických předmětů v plzeňské katedrále, či velké oltářní obrazy od nejvýznamnějších českých barokních umělců Petra Brandla, Václava Vavřince Reinera a Karla Škréty.

„Zajímavostí, jakou se nechlubí žádná jiná expozice v Česku, jsou v přízemí muzea kufry s kompletním vybavením polních kurátů z první světové války,“ informoval dále Soukup.

Na zřízení muzea, které bude spadat pod Západočeské muzeum v Plzni, přispěla téměř 40 miliony korun EU, uvedl biskup František Radkovský. Postupná oprava kláštera, kde muzeum, ale také další církevní instituce sídlí, přišla v posledních desetiletích na zhruba 180 milionů korun.