Dětští režiséři představili své filmy odborné porotě

Ústí nad Orlicí – Dětští filmaři představili svoji práci odborné i široké veřejnosti. Umožnil jim to devátý ročník soutěžní přehlídky Zlaté Slunce v Ústí nad Orlicí. Do finále přehlídky se z původní stovky snímků probojovalo se svými díly 23 dětských režisérů.

Úroveň amatérských filmů podle organizátoru roste každým rokem. Mladí filmaři mají sice stále co zlepšovat, jejich prvotní chyby však svědčí o nadšení, snímky jsou podle porotců autentické. „Jako odborník tam vidím chyby, ale ty chyby mně jsou najednou sympatické – zapadají,“ zhodnotil dílo dětských režisérů předseda poroty Zlatého Slunce Milan Šebesta.

Filmy, které se na soutěži v Ústí nad Orlicí sešly, jsou různorodé. Například sedmnáctiletý Adam Kolář dokumentárně ztvárnil svoji vycházku po rodné Blansku, kde se snažil rozesmát lidi. „Neměli jsme nachystaný žádný scénář,“ podotkl začínající režisér. Naopk sestry Taubingerovy přivezly hraný snímek Život je jen hra. „Prostřednictvím mafiánského filmu bych chtěla vyjádřit, že často bývá odsouzený i nevinný člověk,“ řekla filmařka Pavlína Taubingerová.

Ačkoli jsou podle organizátorů přehlídky jednotlivé filmy velmi odlišné svým námětem i zpracování, jedno je často spojuje – dětský humor a ironie.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)